El Consorci d'Aigües de Tarragona rebaixa en un 15% els seus costos energètics

L'ens gestor del minitransvasament a Tarragona amortitza la inversió d'1,2 MEUR efectuada entre 2014 i 2015 per implantar un sistema automàtic d'optimització d'energia

El CAT ha estat el primer en instal·lar aquest software a l'Europa continental. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Tarragona

El Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) ha reduït en un 15% els seus costos energètics a partir de la implantació d'un sistema automàtic i pioner d'optimització de l'energia (SAOOEC). Amb aquest nou dispositiu en marxa, l'ens gestor del minitransvasament a Tarragona ha aconseguit recuperar la inversió inicial d'1,2 milions d'euros que va efectuar entre els anys 2014 i 2015.

El sistema SAOOEC funciona a través d'un software, creat per una empresa neozelandesa que s'ha implantat amb èxit a 16 instal·lacions del món. El CAT ha estat el primer en instal·lar-lo a l'Europa continental i ho ha fet amb l'objectiu d'obtenir el cost energètic més baix possible. A grans trets, aquesta és una solució que facilita la planificació d'operacions per les properes 48 hores amb l'objectiu d'optimitzar els costos d'explotació i aconseguir així un estalvi energètic, consumint l'energia en el moment del dia en què el seu cost és més baix. Aquest ha estat un projecte cabdal pel Consorci ja que l'energia representa una tercera part dels costos d'explotació.

El projecte d'estalvi energètic es va posar en marxa a ple rendiment l'any 2016 i a hores d'ara ja s'ha recuperat la inversió inicial de més d'un milió d'euros. Al llarg de l'any passat l'estalvi aconseguit va ser de 850.000 euros mentre que aquest 2017 es preveu un estalvi de 350.000 euros.

Cas d'èxit

El projecte és un exemple d'èxit per les empreses del sector. A través del grup mundial Suez Environment, s'ha publicat un case study (cas d'èxit) i el cap de manteniment del CAT, Andreu Fargas, ha explicat l'experiència del Consorci en la implantació d'aquest sistema. Fargas assegura que "aquest sistema ens soluciona un seriós problema operacional com el cost de l'energia i justifica amb escreix la inversió inicial".

El sistema SAOOEC es presentarà al Congrés SWAN (Smart Water Networks Forum) el mes de maig del 2018. Aquesta organització sense ànim de lucre, del qual el CAT n'és membre, organitza anualment trobades on es reuneixen actors clau del sector de l'aigua per col·laborar i compartir coneixements, oferint accés a investigacions d'avantguarda, oportunitats globals de creació de xarxes i la capacitat d'influir de forma proactiva en el futur del sector de l'aigua.

D'altra banda, el projecte també ha estat exposat aquest mes de novembre al Col·legi d'Enginyers de Camins, en la segona edició del curs "Enginyeria de la ciutat intel·ligent", en el que s'exposen les novetats i les solucions smart que apliquen algunes empreses en la gestió de l'aigua.

Notícies relacionades