Unanimitat empresarial: els retards en el Corredor Mediterrani fan perdre oportunitats

Volkswagen, BASF, Covestro, Bergé i Euroenergo alerten que no comptar amb l’ample internacional allunya les inversions del territori

Un moment de la taula rodona d’empreses a la cimera organitzada per Ferrmed al Port de Tarragona. FOTO: CEDIDA.
Dani Revenga / Tarragona

Els sectors empresarials tarragonins han advertit una vegada més de la pèrdua d'oportunitats que està ocasionant el retard en la construcció del Corredor Mediterrani. En una cimera sobre aquesta infraestructura organitzada pel lobby Ferrmed al Port de Tarragona, els representants d'empreses com Volkswagen Audi, les químiques BASF o Covestro i els operadors logístics marítims Bergé i Euroenergo han coincidit en que no disposar d'una via en ample internacional que faciliti les exportacions cap a Europa perjudica la competitivitat de les empreses que operen al territori i allunya les inversions.

El director de Bergé, David Parra, ha recordat que el 2015 l'empresa automobilística Daimler -propietat de Mercedes i Smart- va aturar una inversió a Tarragona per crear una plataforma logística des d'on s'exportarien 200.000 vehicles l'any al Pròxim Orient. Precisament en el mateix sector, Volkswagen va anunciar el passat mes d'abril que traslladaven de Barcelona a Tarragona la seva principal base logística, des d’on mouran uns 80.000 vehicles anuals. Una inversió que el director de la companyia a Espanya, Miguel Mas, ha aclarit que necessita "que totes les infraestructures estiguin a punt, i això inclou el Corredor Mediterrani".

El sector empresarial insisteix que moltes inversions estan condicionades a la connexió a Europa amb ample internacional

En termes similars s'han manifestat els representants de BASF, Covestro o Euroenergo. Antoni Torà, de BASF, ha assegurat que les inversions a les seves instal·lacions de Tarragona per part de diverses empreses estan molt condicionades pel calendari del Corredor Mediterrani, mentre que Carlos Nebot, de Covestro, ha recordat que l'empresa ja ha fet inversions esperant poder connectar-se a Europa amb ample internacional, però que ara cal que l'Estat faci els deures. Des de Euroenergo, Anastasia Mozgovoy ha confessat que la seva plataforma ferroviària al Port de Tarragona no funciona "des de l'any 2006, ja que el transport de mercaderies amb tren obliga a canviar de comboi quan s'arriba a França, pel diferent ample de via, i això fa que els operadors prefereixin fer-lo per carretera, tot i que és més car i més contaminant".

Notícies relacionades