Professionals del sector dels recursos humans i la salut debaten sobre els riscos dels nanomaterials en la salut laboral

Més d'un centenar de persones a la primera jornada sobre nanotecnologia organitzada per Salut i Treball a Reus

Els ponents de la jornada organitzada per Salut i Treball han alertat dels riscos de la nanotecnologia. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Reus

La primera jornada sobre nanotecnologia celebrada a la Cambra de Comerç de Reus aquest dimecres i impulsada per Salut i Treball Servei de Prevenció de Riscos Laborals ha abordat els riscos i les seves prevencions pel que fa a la producció de nanomaterials i la seva relació amb la salut laboral.

Amb el títol, "Nanotecnologia i prevenció de riscos laborals: reptes i oportunitats", un grup de destacats professionals del sector han abordat les últimes novetats "nano" en el panorama professional de la prevenció de riscos davant d’un centenar de persones.

Durant la sessió els ponents, tots ells de l’àmbit de la salut i els recursos humans, han parlat dels riscos i les oportunitats d'una tecnologia que farà que d'aquí a tres anys el 20 per cent dels productes manufacturats a tot el món tinguin una relació directa amb la nanotecnologia, una realitat de la que encaraes desconeixen els efectes sobre la salut, el medi ambient i la seguretat dels treballadors.

La nanotecnologia és, des de fa més d'una dècada, una realitat present en tots els sectors productius. Tant és així que els organitzadors de la jornada: Salut i Treball, Servei de Prevenció de Riscos Laborals; ORP, Fundació Internacional i Cerpie, Technical University of Catalonia BarcelonaTech assenyalen que l'augment en la producció dels nanomaterials fabricats (NMF) i el seu ús en productes de consum i industrials, significa que els treballadors estan cada cop més exposats a aquests materials, amb tot el que això pot suposar per a la salut.

En aquest sentit, durant la jornada es va informar de la publicació per part de l'Organització Mundial de la Salut d’una guia per a la protecció dels treballadors dels possibles riscos dels NMF. En aquest document, s'explica que "les propietats singulars dels NMF poden representar per a la salut perills diferents dels associats als materials micro/macroscòpics, i que fan falta mètodes específics d'avaluació d'aquest risc".

Recentment, a Navarra s'ha dictat la primera sentència europea sobre nanomaterials, seguretat i salut laboral. La sentència tracta directament el cas d'un treballador considerat especialment sensible per al treball amb nanomaterials. Aquesta sentència va ser recorreguda i finalment ratificada en segona instància, de manera que es genera jurisprudència en aquest camp.

La jornada ha comptat amb l'assistència de Rafel Panadès Valls, cap del Servei de coordinació d'Actuacions de Salut Laboral del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya; Paco Lari, director general de Salut i Treball; Asun Galera, professora associada al Departament d'Organització d'Empreses, Universitat Politècnica de Catalunya; Montserrat Puiggené, metge especialista en Medicina del Treball; Joan Inglés, metge del treball, Hospital de Reus; Valentín Monje, metge especialista en Medicina del Treball; Gemma Segarra, responsable de la Unitat de Salut Laboral del Camp de Tarragona de l’Agència de Salut Pública de Catalunya; Licinio Alfaro Garrido, cap de Departament de Construcció Sostenible de Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya, Universitat Politècnica de Catalunya; Miguel Ángel Sáez Lozano, director tècnic de Tulpan Intermediación SL i Jordi Delgado, responsable de Prevenció Qualitat i Medi Ambient DT Este del Grup OHL.

Notícies relacionades