La crisi minva el pes de la construcció al teixit empresarial tarragoní, que manté la indústria i augmenta els serveis

L'observatori de la CEPTA mostra un clar procés de terciarització i un increment de la mida de les empreses lligades a la indústria

Juan Gallardo, cap del Gabinet d’Estudis de CEPTA, ha presentat les dades del teixit empresarial del 2018. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Tarragona

La crisi econòmica es continua reflectint en el teixit empresarial de Tarragona. Segons el darrer observatori de la Confederació d'Empresaris de la Província de Tarragona (CEPTA), amb dades del període 2008-2018, el sector de la construcció queda lluny de la recuperació, mentre que la indústria manté el seu pes i es constata una terciarització del teixit empresarial amb més empreses vinculades als serveis.

"No hem recuperat la vida del 2008, però la mida de les empreses, en treballadors, ha pujat en indústria i serveis", ha explicat Juan Gallardo, cap del Gabinet d'Estudis de CEPTA. Pel que fa a les tendències, la CEPTA considera que seria bo que el sector alimentari, "amb arrels més autòctones", prengués més força al territori per minimitzar efectes davant de possibles deslocalitzacions d'altres indústries que es mouen per decisions "extraterritorials".

Segons l'observatori, la forta caiguda que va patir el sector de la construcció a l'inici de la crisi no s'ha recuperat "ni de bon tros". De fet, s'ha passat de les 6.312 empreses del 2008 a les 2.763 actuals. El repte és poder remuntar el sector, que va registrar el seu mínim al 2014 i que, des d'aleshores, va creixent de mica en mica.

Amb tot, la CEPTA considera que "encara és aviat" perquè "hi ha un estoc de població desocupada i de capacitat ociosa important". Amb tot, Gallardo ha explicat que no s'ha rebut l'efecte de "l'onada expansiva", segons les tendències, que s'està vivint a Barcelona, un fet que ha qualificat de "preocupant".

L'estudi de la CEPTA constata que el teixit empresarial en termes de mida continua per sota del que era el 2008


L'observatori detecta que Tarragona fa bona feina en industrialització des de fa uns tres anys en termes de PIB, ocupació i empreses. Consideren que "està bé" que dins de la indústria el sector químic, de generació elèctrica o paperer continuï sent de referència però alerten que estan "vinculats a decisions extraterritorials". "Seria bo que el sector alimentari, amb arrels més autòctones, guanyés pes perquè immunitzaria el comportament del sector industrial davant possibles crisis i eventuals deslocalitzacions", ha explicat Gallardo.

La consolidació de l'activitat terciària arrossega pràcticament totes les activitats. A Tarragona hi ha, avui dia, 20.718 empreses vinculades als serveis. La CEPTA apunta que seria important que es diversifiqués al màxim. "Cada vegada hi ha més empreses dedicades al sector serveis i tenen una actitud mutable però tant serveis com persones, empreses o turisme creixen de forma prou significativa", ha considerat.

En una visió més global, l'estudi constata que el teixit empresarial en termes de mida continua per sota del que era el 2008. De les 29.862 empreses a les 26.119, segons el compte de cotització de la seguretat social, en què no s'han tingut en compte els autònoms. En aquest observatori també es posa de manifest que el pes de les activitats econòmiques vinculades al sector primari és gairebé testimonial, amb 361 empreses.

Notícies relacionades