Sensors per canviar el món

IGS Research preveu triplicar les vendes el 2018 amb l’expansió del sistema d’Spinwire, sensors aplicats a la gestió de mobilitat i seguretat

Javier Garcés va crear IGS el 1998 per desenvolupar aplicacions industrials. FOTO: X.J.
Oriol Margalef / La Pobla de Mafumet

IGS Research, companyia que dissenya i fabrica sistemes de sensors per gestionar places d'aparcament, entre altres aplicacions, preveu triplicar la facturació l'any 2018 gràcies a nous contractes de la tecnologia Spinwire, desenvolupada per la pròpia empresa. Fent servir sensors electromagnètics, l'Spinwire té diferents usos potencials, si bé fins ara les que han trobat més sortida comercial ha estat diferents aplicacions al sector de la mobilitat: detectors d'ocupació en places d'aparcament, entrada i sortida de vehicles o l'elevació de barreres.

IGS Research dissenya, fabrica i comercialitza hardware per al sector de l'enginyeria, instrumentació industrial i tecnologies de la informació. Bona part de les solucions desenvolupades per aquesta l'empresa a la Pobla de Mafumet encaixen en el fenomen "smart city", que demanda innovacions tecnològiques per gestionar de forma eficient els serveis públics. En aquest context, l'empresa observa amb optimisme la bona acollida que estan tenint diferents aplicacions del sensor Spinwire. Les primeres instal·lacions del sistema han obert les portes del mercat, i l'empresa preveu triplicar els 500.000 euros de facturació amb que tancarà el 2017 durant l'exercici proper.

Javier Garcés va crear IGS el 1998 per desenvolupar aplicacions industrials que aprofitessin els avantatges de la xarxa Internet per controlar sistemes de forma remota. Des d'aleshores ha dut a terme projectes per grans empreses instal·lades al polígon petroquímic i també ajuntaments de Tarragona, Barcelona i Girona. La crisi financera de 2008 va amenaçar el model negoci basat en la integració de hardware i software comercials, i va ser el moment que l'empresa va enfocar-se cap al desenvolupament de tecnologia pròpia.

NOUS PROJECTES. La tecnologia Spinware permetrà detectar moviments en 20.000 boques d'inspecció a l'Equador

"Sobreviure amb el que fèiem es va tornar molt difícil. Hi havia molta competència. Necessitàvem donar la volta al negoci, treballar alguna cosa que no oferís la competència, i l'electrònica ens va obrir les portes", explica el director tècnic, Javier Garcés. La tecnologia de sensors va convertir-se d'aquesta manera en el core business d'IGS Research, i ha acabat atraient l'interès de gegants tecnològics, com Cellnex Telecom o Telefònica, que veuen amb bons ulls aplicar aquesta tecnologia en projectes a tot el món. Un 30% dels ingressos de l'empresa, de fet, són vendes a l'estranger, principalment a l'Est d'Europa i l'Amèrica del Sud.

Spinwire és un sistema fabricat amb detectors de camps magnètics, sensors que detecten els moviments de metalls al seu voltant. Les principals aplicacions han estat fins ara en el camp de la mobilitat, i més en concret, en la gestió de places d'aparcaments i zones blaves: el sistema informa amb senyals lluminosos si una plaça està ocupada o no. Però l'empresa ha desenvolupat altres aplicacions que estan en fase de proves, com la gestió de zones de descàrrega o de places d'aparcament de persones amb mobilitat reduïda.

SPINWIRE. Les primeres aplicacions d'Spinwire s'han desenvolupat per a la gestió de places d'aparcaments

"El sistema es connecta amb Bluetooth amb el telèfon de l'usuari i no l'autoritza a aparcar si no és la persona que s'ha donat d'alta al sistema", explica Garcés. L'empresa, a més, ha rebut l'interès de grans multinacionals com Telefónica o E-ON per implementar el sistema en zones blaves. En aquest cas, IGS Research té a punt un sistema que avisa els vigilants quan l'usuari d'una plaça esgota el temps d'estacionament. "Hi ha competència que ofereixen sistemes semblants, però no són el mateix. La nostra tecnologia és més precisa", afirma Garcés.

Basant-se en la mateixa tecnologia Spinwire, Garcés i el seu equip tècnic han creat altres aplicacions com la monitorització d'activitat geodinàmica o la detecció de moviments per a sistemes de seguretat. "Tenim sobre la taula un projecte de Cellnex per detectar si s'obren 20.000 tapes de clavegueram. Assumirem tota la fabricació dels sistemes aquí", afirma.

Han estat anys de sembra, de proves i d'evolució tecnològica, explica el director tècnic, que ara veu la possibilitat que l'empresa amortitzi amb vendes l'esforç dels últims anys. El futur obliga a enfocar el creixement: l'empresa ha començat a pensar en un canvi d'emplaçament, buscant instal·lacions més grans en el mateix entorn de Tarragona.

Perfil

Javier Garcés s'apassiona davant dels reptes tecnològics. Quan era un nen, als anys vuitanta, creava els seus propis programes d'ordinador. I de gran segueix explorant la innovació, ara al capdavant de l'empresa que colidera amb el seu familiar i soci, Xavi Martí. Constituïda a finals dels anys noranta, IGS Research va plantar cara a la crisi amb optimisme i es prepara per expandir el negoci. L'empresa ha desenvolupat solucions tecnològiques a mida, principalment aplicacions al sector de la mobilitat, que desperten l'interès de monstres de les comunicacions, com E-ON, Cellnex o Telefónica. "Fa falta molt compromís per innovar i arribar al final, però l'únic que necessitem per mirar endavant és buscar la diferència", explica Garcés.

Notícies relacionades