Abans, durant i després del boom

Solcam duplica la facturació des de 2021 gràcies a l’increment en la demanda d’instal·lacions fotovoltaiques

Dani Revenga / Riudoms

El boom de les renovables iniciat el 2019 quan el Govern Central va derogar el controvertit 'impost al sol' ha accelerat el creixement de Solcam. L'empresa cambrilenca amb seu a Riudoms ha passat d'una facturació de 2 milions el 2021 a unes previsions de 4,5 per aquest any. Tot i això, i després de 20 anys al sector, continuen fidels al seu model de creixement sostenible enmig d'un panorama en què la fiabilitat d'una empresa contrastada és un gran avantatge competitiu.

El nínxol de Solcam són les instal·lacions a empreses, un mercat en el que oferir un producte i una servei amb totes les garanties és clau. El seu CEO, Marc Segura, explica que "els booms sempre atreuen operadors poc fiables, però la presa de decisions a les empreses a l'hora d'invertir és molt qualificada, per això en aquest mercat és on la qualitat i l'experiència que nosaltres oferim pesen més que les ofertes agressives o les campanyes de comunicació". "Per a una empresa -afirma Segura- el preu és important, però és fonamental saber que un projecte l'encarreguen a algú que sap el que es fa i que sempre estarà al seu costat".

En aquest context, el CEO de Solcam alerta d'operadors que, atrets pels índexs de creixement del mercat de les renovables, es llancen a la cacera de clients sense poder oferir els estàndards mínimament exigibles. "Passa més en el mercat domèstic que en el de les empreses, però també es donen casos de desastres executats per aquests oportunistes", precisa.

Acaben de celebrar el seu vintè aniversari fidels al seu model de creixement sostenible

Tot i aquest boom, Segura considera que ja s'està estabilitzant la demanda després que el ritme de creixement toqués sostre el 2022, per efecte de la pujada aguda en els preus de l'energia: "Nosaltres vam créixer un 80% l'any passat, però aquest ritme ja s'ha desaccelerat, perquè de fet no era sostenible, i això també expulsarà del mercat a aquestes empreses que busquen rendibilitats molt exagerades". Un context en el que és especialment important que els clients que inverteixen en una instal·lació fotovoltaica valorin bé "si l'empresa triada els podrà acompanyar durant els propers anys".

El mercat s'estabilitza i ser una empresa fiable és clau per seguir creixent

Solcam està tancant aquests dies diversos projectes importants i encara un gran encàrrec com el que faran per al Consorci d'Aigües de Tarragona, que suposarà la instal·lació de més de 8.000 plaques solars per alimentar els dipòsits del CAT.

El seu ritme de creixement, com el de tot el sector, es veu frenat per dos factors. D'una banda pels retards en el desplegament dels grans parcs fotovoltaics que Catalunya necessita per complir amb els objectius d'energia verda fixats per a 2030, un tema en el que "anem molt pitjor que altres comunitats com l'Aragó, on si que estan fent els deures mentre que aquí van passant els anys i no fem els deures que nosaltres mateixos ens hem posat", diu Segura.

La manca de mà d'obra formada frena el creixement del sector

De l'altra, per la manca de mà d'obra suficientment qualificada per canalitzar el creixement de la demanda, un fet que preocupa al sector que demana a l'administració més places de formació d'instal·ladors. "Amb els nivells d'atur que tenim, té sentit que la formació professional aposti per un àmbit en el que hi ha molts llocs de treball esperant ser ocupats per joves amb formació i motivats per fer carrera professional a un sector com el nostre, ple d'oportunitats". Aquest últim factor també preocupa: "Costa trobar gent jove amb aquesta mentalitat de comprometre's amb una empresa, amb l'excel·lència professional", conclou Segura.

PERFIL PROPI

Tot i el ritme de creixement actual del sector de les renovables, Marc Segura, CEO de Solcam, és partidari del poc a poc i bona lletra. Recent complerts els 20 anys de trajectòria, les ha vist de tots colors, i, per tant, és prudent. "Vam tenir un primer boom dopat per les primes del Govern i quan les va retirar el sector va patir, especialment les empreses que havien estirat més el braç que la màniga". Ara va de debò, perquè el creixement ja no depèn de la injecció de diners públics, però tot i això manté la seva manera de fer: "La nostra senya d'identitat és la qualitat i el servei, i això té retorn tant quan hi ha booms com quan, com està passant, el mercat es va normalitzant".

Notícies relacionades