Reusdigital.cat compleix una dècada amb la proximitat i el bon periodisme com a banderes

El mitjà digital de referència a Reus reclama “més regulació” i “joc net” en el mesurament d’audiències en plena guerra del clic

Amb 55.000 usuaris al mes i uns 1.800 subscriptors, Reusdigital.cat es consolida com a mitjà de referència al territori. FOTO: PIERRE GRUBIUS.
Dani Revenga / Reus

Reusdigital.cat s'ha convertit en els seus primers 10 anys d'existència en un referent informatiu a Reus i el seu radi d'influència. Amb els valors periodístics fundacionals inalterables, afronten el futur amb el repte de ser empresarialment viables en plena “guerra del clic”, amb la reivindicació que en la jungla digital s'imposi una autoregulació que protegeixi el joc net a l'hora d'aconseguir (i explotar publicitàriament) audiències.

"Caldria que algú analitzés bé alguns models de mitjans digitals existents a Catalunya i les estratègies empresarials que hi ha al darrere, que només busquen a qualsevol preu obtenir unes audiències per atreure anunciants però que no tenen cap rigor amb els seus continguts", denuncia Maria Arbonès, un dels fundadors i màxim responsable de Reusdigital.cat. Arbonès considera que "la societat ha de defensar un tipus de periodisme deontològic, veraç, de servei social i de veritable proximitat, i calen noves eines per fer-ho". "A Internet no tot val, les coses es posaran al seu lloc i els lectors saben diferenciar", insisteix.

En aquest context, Reusdigital revalida el seu compromís amb els seus principis fundacionals: "El bon periodisme i la proximitat són el nostre model comunicatiu i de negoci. En aquesta guerra del clic, alguns plantejaments poc seriosos han obtingut bons resultats, però estem convençuts que això és pa per avui i fam per demà", apunta Arbonès, que constata que "paradoxalment, en l'actual món global la proximitat interessa: davant del bombardeig d'inputs informatius globals, el que tenim més a prop és el que capta més el nostre interès".

Amb 55.000 usuaris al mes i uns 1.800 subscriptors, a Reusdigital.cat tenen clar que "hem de continuar comptant amb la complicitat de la nostra audiència, fer un periodisme participatiu". Reus Digital compta amb una plantilla de 5 professionals i una llarga llista de col·laboradors "que són vitals per a nosaltres", diu Arbonès.

Pagament per continguts?

El repte de Reusdigital.cat i, en general, dels mitjans digitals que aposten per la qualitat dels seus continguts és aconseguir una comunitat de seguidors disposada a pagar pels continguts. "Aquí és dif´cil, perquè tenim un consumidor d'informació que creu que a internet tot ha de ser gratuït", explica Arbonès, que posa els EUA com a referent, on "algunes grans capçaleres han aconseguit que els seus lectors entenguin que si volen aquella informació independent i de qualitat han de pagar".

Mentrestant, Reusdigital.cat continua adaptant-se al model de negoci digital: els bànners publicitaris. "Aquí també cal pedagogia, explicar al client els diferents tipus d'anuncis digitals, que els valorin per impressions... és un esforç que hem de fer nosaltres perquè els anunciants estiguin satisfets i renovin la seva confiança en nosaltres". "Un bànner a Reus Digital té una mitjana diària de 650 impressions, i per això creiem que està demostrat que invertir-hi és rendible", assegura Arbonès. Tot i això, Arbonès admet que "la premsa digital ha de trobar altres canals d'ingressos a banda dels publicitaris".

Notícies relacionades