Àurea Rodríguez Experta en innovació i tecnologia

“L’educació és una eina de construcció massiva i l’educació en IA és una eina d’empoderament massiva. El contrari és analfabetisme algorítmic”

Àurea Rodríguez és una de les set professionals reconegudes als Premis Dona TIC que impulsa el Govern de la Generalitat de Catalunya per incrementar la presència, l'emprenedoria i el lideratge femení en l'àmbit tecnològic i digital. La torrenca s'ha en dut el premi Dona TIC en la categoria de divulgadora, un guardó que l'esperona a continuar aquest camí i la referma en la necessitat de seguir sempre el teu instint. Autora del llibre 'Antes muerta que analógica', a punt de publicar-ne un de nou sobre intel·ligència artificial i creadora de #Sinergentes, per Rodríguez algunes de les claus del futur són posar les persones al centre i treballar des de l'humanisme tecnològic i els valors ètics.

Mònica Carrasco / Reus

Què significa per tu haver aconseguit aquest premi Dona TIC per la teva tasca com a divulgadora?

És un honor que et reconeguin i vol dir que estàs fent la feina adequadament. Em visibilitza en un àmbit que d'entrada no és el meu natural i això és important però en aquest cas el més important és la motivació, t'ajuda a continuar i a mantenir-la. Quan fas coses diferents o innovadores sola perquè tens aquest instint i propòsit hi ha risc i de vegades no saps molt bé per on has d'anar però el premi t'esperona, et diu que estàs en el camí correcte i et dóna la raó. Aquest reconeixement és una manera de dir 'ja no estic sola'.

Quina és la teva motivació principal?

La tecnologia està transformant totalment les nostres vides i rere seu hi ha uns interessos, bons i dolents. L'hem d'utilitzar en positiu i pel nostre bé. Jo ho faig perquè sigui bo per tothom però no pots utilitzar, jutjar o frenar una cosa que no coneixes. Aquest és el meu neguit, hem de saber que hi ha rere de tot això. En negatiu és una escletxa molt gran però en positiu és una arma d'empoderament molt gran, especialment en el cas de les dones.

En rebre el guardó deies 'compte amb els tòxics, trepes i trolls i envolteu-vos de sinergents que sumen en coneixements i valors'. Qui són els sinergents i quin paper juguen en tot plegat?

Per fer qualsevol cosa necessites un coneixement i en aquest món hi ha gent molt vàlida i bona gent, persones que sumen. Quan sumes, multipliques. Per altra banda hi ha persones T, tòxics, trepes i troians, i quan abans te'ls treguis de damunt molt millor. He après que t'has d'envoltar sempre de gent bona en tots els sentits que t'ajudi a créixer.

L'humanisme, l'ètica i els valors són els ingredients que més necessita ara mateix la tecnologia?

Si perquè la tecnologia és una eina que depèn de l'ús que en fem els humans. Aquí entren el criteri, els valors, l'ètica i la regulació derivada d'això. És molt necessari tenir clar quins són aquests valors. Tenim tecnologia suficient al món per produir aliments, aigua potable o energia per tothom. La tecnologia hi és però les fronteres les posem nosaltres. Ara tenim tecnologies noves per conflictes vells quan hauria de ser a l'inrevés i tenir solucions noves pels reptes d'aquest segle per evolucionar en positiu. Sempre dic que el millor acord de la història de la humanitat seria que la tecnologia es fes servir pel bé de les persones, això canviaria el món totalment.

Reivindiques el feminisme algorítmic. Què és exactament i quin efecte té a la pràctica?

Això comença perquè estem adoptant la IA en tots els àmbits de la vida i aquesta tecnologia es basa en la presa de decisions automàtiques en base a unes dades. Perquè això funcioni cal que les dades siguin bones i tinguin prou robustesa però ens trobem amb que per algunes coses estan esbiaixades perquè les dones no hi hem sigut. Llavors, quines decisions es prendran sobre tu? En segon lloc, sobre aquestes dades s'apliquen algoritmes principalment programats per homes i s'han d'auditar per veure si tenen biaixos. Finalment hi ha la representativitat, l'economia que ens ve té tota una base algorítmica i si l es dones no hi som no creixerem en aquesta economia. Aquesta és l'escletxa més gran que tindrem i és molt silenciosa. A les fotos es veu que no hi som però hi ha molt que no veiem al darrera i m'amoïna més.

La tecnologia no té gènere però la tecnoeconomia sí i ens ha de preocupar?

Totalment! Les nostres àvies es van barallar per obrir un compte de manera lliure i nosaltres ens haurem de barallar perquè un algoritme no ens la tanqui o no ens la deixi obrir perquè està esbiaixat. Fixa't que la majoria de xatbots tenen veu de dona perquè culturalment entenem que ens ajuden. Quan ens diuen que la situació de les dones està millorant sempre penso en això: hem de vigilar que les dades tinguin una component de gènere perquè hi influeix que siguin correctes, qui les programa o gestiona i qui n'és l'amo. El món es barallarà bàsicament per les dades i pel talent i les dones no podem estar al marge de la nova economia que s'està construint.

Tornem doncs al concepte de la tecnologia com a eina d'empoderament i emancipació?

Totalment, per tothom. És com l'alfabetització. L'educació és una eina de construcció massiva i l'educació en IA o en aquestes tecnologies és una eina d'empoderament massiva. El contrari és analfabetisme algorítmic. És la nova impremta i és com aprendre a llegir. Això no vol dir que tothom hagi de ser enginyer en IA, vol dir que has de tenir coneixement i criteri. Ignorar-ho no és una opció.

Aquest any 2023, a més del Premi Dona TIC divulgadora, has rebut el premi Gaudí Gresol a l'Excel·lència i notorietat en tecnologia i innovació per la Asociación internacional de Humanidades Digitales Hispánicas. Et sents referent per les noies que venen?

La majoria de referents en el món de la innovació i la tecnologia són masculins i jo sento que ho he de fer perquè sé que quan comparteixo tot el que he tingut la sort d'aprendre, es multiplica. M'agrada compartir-ho i m'espanta el que ve, no només per les dones. L'educació és el millor que podem tenir i hem de donar-li una volta. Sense oblidar els fonaments també ens hem de preparar pel que tenim davant que, a més, va molt ràpid.

En quins projectes estàs immersa ara mateix. Què passarà en els propers mesos?

Aquest mes de desembre publicaré un nou llibre i aquest és un dels reptes de 2024. A 'Antes muerta que sin IA' parlo de com ens afecta aquesta tecnologia, per què, què hi ha darrera, com ens podem formar, quines capacitats son necessàries o com afecta a les empreses, per exemple. No cal ser un expert però has de tenir criteri per saber discernir. A més continuaré amb la meva feina en innovació i tecnologia i col·laborant en molts projectes on puc aportar idees i passió.

Instint, coneixement, valors i passió

Llicenciada en Bioquímica amb un postgrau en Blockchain, Àurea Rodríguez té un talent especial per comunicar i fer arribar a la gent conceptes sobre tecnologia que semblen reservats només per uns pocs o poques. A més de la seva trajectòria com gestora d'organitzacions i directora d'innovació, Rodríguez practica activament el feminisme tecnològic i lluita perquè ningú quedi fora de la nova economia que s'està construint, especialment les dones. Es mostra convençuda de que la tecnologia és la nova impremta i assegura que només a través del coneixement les dones podran fer-la servir com una eina d'empoderament i emancipació. Ressalta que aprendre sobre aquest camp és tant important com aprendre a llegir i que "no cal ser un expert però has de tenir criteri per saber discernir". Precisament en aquesta línia aquest mes de desembre veurà la llum 'Antes muerta que sin IA', un dels seus reptes de 2024. Un nou llibre on parla de com ens afecta aquesta tecnologia, què hi ha darrera o com ens podem formar. En paral·lel, continua amb la seva tasca en innovació i tecnologia, col·laborant en tots aquells projectes on pot aportar idees i passió.