TAULA RODONA: La transformació digital dispara el creixement de les empreses de TicSud

Els serveis de consultoria i desenvolupament, productes estrella davant d’un procés que obliga a reinventar tecnològicament els models de negoci a tots els sectors

La taula rodona del sector TIC es va celebrar a les instal·lacions de firaReus. FOTO: XAVI JURIO.
Dani Revenga / Reus

La transformació digital no és la implementació d'una tecnologia més o menys disruptiva. És un canvi profund, transversal i irreversible que obliga a una exhaustiva reflexió sobre el model de negoci. D'empreses de sectors tecnològics, però també tradicionals. La revolució 4.0, el big data, el cloud, l'IoT... i una llarga llista de noves possibilitats tecnològiques que revolucionen la competitivitat d'una empresa que està disposada a replantejar-se el seu funcionament, la seva estratègia i la seva manera de comercialitzar-se. Una oportunitat per créixer, o per quedar-se fora si no s'assumeix el repte. Un procés que feia anys que es venia anunciant i que el 2017 ha arrencat definitivament, amb l'espectacular increment en la demanda de serveis TIC que suposa.

L'arrencada definitiva de la denominada transformació digital es reflecteix de manera clara en els creixements en facturació de les empreses del clúster. Cadascuna al seu ritme, en funció de les dinàmiques de cada sector i d'altres factors, però totes incrementen les seves xifres a un ritme inqüestionable. Des del Grup Izertis, que ha duplicat facturació com a conseqüència de la bonança del mercat però molt especialment per la seva integració a un grup més gran, el que els ha donat més múscul per consolidar la seva expansió; o T-Systems, que ha superat les seves expectatives, que preveien increments del 15% que seran superiors al 20%; o Grupo Castilla, que apunta a tancar l'any amb prop del 10% més de facturació, amb un ritme frenètic especialment en aquest segon semestre, en el que cada mes doblen les seves comandes; o Viewnext, que en espera que s'acabi l'any estima el seu creixement al voltant del 10%, una xifra que no ha estat més gran per les dificultats de trobar perfils professionals per satisfer la demanda del mercat.

L'IoT, el cloud, la revolució 4.0 o el 'big data' dinamitzen la demanda de serveis TIC

Els representants del sector estan d'acord en què aquestes xifres són el reflex que la transformació digital ha agafat l'embranzida definitiva que auguraven en els últims anys. "Això ha començat aquest 2017", apunta Manuel Gutiérrez, de T-Systems, que creu que tot i el volum creixent de comandes al que han de fer front "encara hi ha molt camp per recórrer, perquè moltes empreses encara estan amb dubtes de com fer-ho, i això farà que el 2018 el mercat continuï amb molta vitalitat al voltant dels serveis de recolzament i consultoria a la transformació digital".

Joan Ramon Guillén, del Grup Izertis, coincideix en que "els serveis de consultoria sobre tot el que té a veure amb la transformació digital és el que més es demanda", una tendència que els afavoreix perquè "l'ampli portfoli de serveis del grup, en el que la transformació digital i la innovació són les joies de la corona, ens donen molt de joc en aquest context". Des de Viewnext, Sergi Calatayud lamenta "les limitacions que tenim en trobar perfils que s'ajustin a la demanda de serveis que tenim, ja que amb més recursos humans hauríem crescut per sobre del 10% amb el que preveiem tancar l'any".

Una dinàmica de creixement que posa a prova les empreses, com subratlla Carles Castilla, del Grupo Castilla, que posa l'accent en el fet que "hem hagut de posar un cert fre al creixement de vendes, perquè la nostra estructura té límits, i no la podem col·lapsar; si la meitat dels nostres clients abordés la transformació digital hauríem de multiplicar per 3 els recursos humans de la nostra empresa". Castilla accepta el repte de créixer al ritme de l'increment de comandes però "de manera sostenible: estem especialitzats en la gestió dels RRHH, i aquest és un àmbit de la transformació digital que va una mica per darrere dels altres, pel que preveiem que continuarà empenyent el mercat en els propers anys".

Repensar el model de negoci

Les empreses estan d'acord que la profunditat del procés de transformació digital obliga a una reflexió dels seus clients per adaptar les seves estratègies, processos i operacions al nou context tecnològic. Un canvi integral que crea molt mercat per a les empreses TIC, però que s'ha de fer a consciència, perquè els seus clients s'hi juguen la seva competitivitat dels propers anys. "És un canvi molt profund -explica Manuel Gutiérrez-, i s'ha d'enfocar així,tot i que alguns el fan a un nivell superficial, però si només es fa això no s'aprofiten totes les oportunitats que ofereix la transformació digital i, més aviat del que molts es pensen, als que no ho fan en profunditat se'ls acabarà emportant el mercat". Joan Ramon Guillén desmarca aquest procés del concepte de canvi tecnològic, ja que "aquí no substituïm una tecnologia per una altra de més avançada, sinó que modifiquem radicalment la manera de treballar de les organitzacions".

Carles Castilla augura "una nova revifada del mercat, perquè quan t'hi poses van sortint noves necessitats," i apunta la dificultat de "vèncer les resistències al canvi, que formen part de la condició humana, però que aquí el canvi és tan dràstic que en alguns casos s'intensifiquen". Per la seva banda, el president de TicSud, el regidor de l'Ajuntament de Reus, Marc Arza, posa l'accent en la importància que el sector públic tingui en compte "el teixit TIC del territori per impulsar un procés de canvi que també afecta el sector públic", tot i que reconeix que "el canvi és tan vertiginós que de vegades costa prendre les decisions estratègiques de futur, ja que és molt difícil preveure quins escenaris tindrem en els propers anys".

De les 'software factories' a desenvolupadors integrals

A banda del creixement en facturació, la transformació digital està comportant un altre efecte a les empreses de TicSud. Algunes d'elles van nàixer merament com a softwares factories, dedicant-se exclusivament a la programació. La transversalitat de la transformació digital els ha empès a oferir serveis més integrals i desenvolupar-los. És el cas de Viewnext, des d'on Sergi Calatayud reconeix que "la nostra realitat ha canviat, i per això necessitem perfils diferents, no només programadors, també caps de projecte, consultors... fem tasques de més valor afegit, i això també és un reclam per als professionals, perquè poden tenir més recorregut". Manuel Gutiérrez, de T-Systems, parla d'un procés de "fusió entre les unitats de les nostres empreses, entre infraestructures i desenvolupament, ja no poden estar separades, no ens podem limitar a programar, hem de gestionar el desenvolupament amb els clients".

L'impacte de la situació política

Tot i aquesta dinàmica de creixement, i en major o menor mesura, el sector TIC reconeix efectes -encara difícils de quantificar amb precisió- derivats de la situació política que es viu a Catalunya i la resta de l'Estat arran del procés sobiranista. Manuel Gutiérrez reconeix que "alguns clients pregunten, és lògic, perquè si tens dades a un servidor d'aquí pots tenir por a que quedi fora de la Unió Europea". Tot i això, "en general, al sector privat el que ja està venut continua, algunes renovacions s'estan allargant, estem en un període d'incertesa i algunes decisions estan congelades, però acabarà passant". Una visió en la que està d'acord Carles Castilla, que preveu que "seguirem creixent, tot i que notem algun efecte puntual, especialment en el sector públic". En aquest sentit, Joan Ramon Guillen hi posa xifres: "L'any passat, el mes de setembre la Generalitat va fer 3.460 licitacions, i enguany només 384". Guillén augura "un 2018 pitjor que el 2017, per aquesta aturada del sector públic i també perquè el sector privat a Catalunya congelarà inversions per la situació política.