Els preus pugen tres dècimes a Tarragona al novembre i deixen una inflació anual de l'1,8%

L'increment del cost de la gasolina i derivats del petroli i l'habitatge condiciona a l'alça l'IPC

Les dades de l'IPC, per demarcacions. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Tarragona

Els preus es van incrementar en tres dècimes a la demarcació de Tarragona durant el mes de novembre i van deixar una inflació anual de l'1,8%, dues dècimes més que la taxa anual del mes d'octubre, unes dades lleugerament inferiors a les de Catalunya, on els preus es van apujar quatre dècimes al novembre en relació a l'octubre. La taxa d'inflació anual catalana és de l'1,9%, la mateixa que la registrada en el mes d'octubre i la més alta del conjunt de l'estat espanyol, compartida amb la ciutat autònoma de Melilla, segons ha informat aquest dijous l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En el conjunt de l'Estat, els preus al novembre es van incrementar cinc dècimes amb una taxa interanual de l'1,7%, una dècima més que la registrada a l'octubre. Els preus de les gasolines han impulsat a l'alça la inflació després d'incrementar preus aquest mes de novembre davant l'estabilitat que van registrar el novembre de l'any passat.

La inflació a Catalunya ha tancat el mes de novembre amb la taxa de l'1,9% , amb un comportament pla en relació amb la inflació del mes d'octubre.

El sector que ha ajudat a apujar la inflació és el dels derivats del petroli, gasolines i lubricants, que al novembre han registrat una alça de preus a Catalunya de nou dècimes

El sector que ha ajudat a escalfar de nou la inflació ha estat la cistella dels derivats del petroli, gasolines i lubricants, que aquest mes de novembre han registrat una alça de preus a Catalunya de nou dècimes. L'altra cistella que ha impulsat a l'alça la taxa anual de la inflació ha estat l'habitatge, per la pujada dels preus del gasoil de calefacció mentre que al novembre de l'any passat van restar estables.

En sentit contrari, els preus que van ajudar a refredar la inflació van ser els productes de la cistella del vestit i el calçat, amb una pujada de preus menor que la registrada en el novembre del 2016. Els hotels, cafès i restaurants van baixar els preus més que al novembre de l'any passat, especialment als que afecten als serveis d'allotjament en hotels. La cistella d'aliments i begudes no alcohòliques vs’ha vist condicionada per la baixada de preus de les fruites fresques, un 4,2%, superior a la registrada l'any passat. Finalment, la cistella de l'oci i la cultura ha refredat els preus perquè els paquets turístics han baixat preus davant l'estabilitat del 2016.

L'oci i la cultura ha refredat els preus perquè els paquets turístics han baixat preus davant l'estabilitat del 2016

Per demarcacions, mentre que aa Tarragona els preus es van incrementar en tres dècimes i van deixar una inflació anual de l'1,8%, dues dècimes més que la taxa anual del mes d'octubre, els preus a Barcelona van pujar al novembre quatre dècimes i van situar la inflació anual en l'1,9%, una dècima més que la registrada en aquest territori en el mes d'octubre. A Girona, els preus van pujar dues dècimes en relació amb l'octubre i van deixar una inflació anual del 2,1%, la mateixa que es va registrar a l'octubre. A Lleida, els preus van pujar cinc dècimes en relació amb l'octubre i van deixar la inflació anual en l'1,9%, la mateixa que la registrada a l'octubre.

La variació interanual de l'índex de preus al consum. FOTO: CEDIDA.

PIMEC valora les dades de l'IPC del novembre

La patronal PIMEC ha fet una valoració positiva de les dades relatives a l'índex de preus al consum publicades per l'INE i ha destacat el fet que el creixement dels preus manté la seva moderació, creixent una dècima l'IPC a Espanya (1,7%) i mantenint-se a Catalunya en l'1,9%. En el mateix sentit, la inflació subjacent baixa i es manté en taxes moderades, del 0,8% a Espanya i de l'1,1% a Catalunya. Per aquests motius, PIMEC manté la seva lectura positiva del conjunt de dades de la inflació, ja que continua la dinàmica de creixement econòmic elevat i sostingut (al voltant del 3%) combinat amb inflació moderada.

Per sectors, els aliments i begudes no alcohòliques, amb una taxa de creixement negativa del -0,3% aquest mes, modera la seva variació interanual i se situa en el 2,6% anual a Catalunya. Per la patronal, és destacable que en aquest sector s'hagi produït aquesta baixada al novembre, atès el tradicional impacte a l'alça de la proximitat del Nadal. Malgrat això, aquest sector i el del transport (4,1%) continuen sent els de ritme de creixement interanuals més elevats. Contràriament, els paraments de la llar (amb una caiguda del 0,4% interanual), el vestit i calçat (+0,4%), l'ensenyament (+0,5%) i les comunicacions (0,6%), són els sectors que contribueixen a la moderació general dels preus.

PIMEC destaca també que continua el diferencial de la taxa harmonitzada espanyola sobre la de la Unió Monetària, una tradicional feblesa de l'economia espanyola que comporta una pèrdua de competitivitat respecte als països europeus, en tres dècimes. Aquest fet és especialment important atès que Espanya lidera el creixement econòmic europeu. Cal tenir present, no obstant això, que aquest diferencial es produeix en un moment en què Espanya és un dels països amb creixement econòmic més elevat de la UE.

Notícies relacionades