Tarragona registra un augment de preus de l'1,2% al llarg de tot el 2017

Entre novembre i desembre, la inflació augmenta només una dècima a les comarques del sud de Catalunya

El vestit i el calçat puja de preu un 0,6%. FOTO: XAVI JURIO.
Redacció / Tarragona

La demarcació de Tarragona ha registrat un increment de preus de l'1,2% al llarg de tot el 2017, set dècimes menys que en acabar el 2016. En relació amb la inflació anual registrada al novembre són sis dècimes menys. Així, l'IPC acumula 16 mesos en positiu a les comarques del sud de Catalunya. Pel que fa a la variació mensual, entre novembre i desembre els preus van pujar només una dècima. Al llarg del 2017 els preus van augmentar a Tarragona igual que al conjunt de Catalunya. Per demarcacions, on més van pujar va ser a Girona (1,4%), mentre que les altres tres van registrar el mateix increment.

Els preus van pujar a Catalunya un 1,2% durant tot el 2017, set dècimes menys que al llarg del 2016, quan la inflació va tancar l'any en l'1,9%. Segons les dades de l'institut espanyol d'estadística fetes públiques aquest divendres, entre novembre i desembre del 2017, els preus es van enfilar dues dècimes. Al conjunt d'Espanya, els preus van escalar al llarg de l'any passat un 1,1%, una dècima menys de l'estimació inicial feta pel mateix INE a finals de desembre. Pel que fa a Catalunya, els carburants pugen (4,2%) però no tant com a principis d'any i destaca l'increment d'alguns aliments com els olis (9,7%) i les aigües, els refrescos i els sucs (9,2%), mentre d'altra banda els paquets turístics baixen de preu un 1,2%.

Els carburants segueixen pujant de preu al desembre a Catalunya però no tant com ho feien a principis d'any

L'any 2016 va acabar amb la inflació més alta registrada a Catalunya des del juliol del 2013, però la tendència d'aquest 2017 ha estat diferent: l'any va començar amb una inflació anual del 3,1% tant al gener com al febrer -la més alta des del febrer del 2013- i ha acabat amb un increment interanual de preus força menor, de l'1,2%, al desembre. Aquesta darrera xifra és set dècimes inferior a la inflació anual de l'1,9% registrada tant al novembre com a l'octubre d'enguany. La inflació porta 17 mesos seguits en positiu a Catalunya.

Els carburants segueixen pujant de preu al desembre a Catalunya (un 4,2% interanual) però no tant com ho feien a principis d'any: al febrer van arribar a incrementar-se un 16,2%. L'electricitat, el gas i altres combustibles ascendeixen un 1,6% mentre el subministrament d'aigua i altres serveis baixen de preu, un 0,7%. Els aliments i les begudes pugen de mitjana un 2,1%. Destaca l'increment dels olis i greixos (9,7%), l'aigua mineral, els refrescos i sucs (9,2%) els ous (5,7%), el peix (5,4%) i el marisc (5%). El tabac puja un 1,9%.

Catalunya és el tercer territori estatal on més pugen els preus, després de Melilla (1,4%) i les Illes Balears (1,3%)

El lloguer de l'habitatge augmenta un 0,8% durant tot l'any a Catalunya, segons l'INE, i els mobles i altres articles de la llar baixen un -0,2%. El vestit i el calçat puja de preu un 0,6%. Els béns i serveis relacionats amb l'oci i la cultura baixen un 0,8%, i en aquest grup destaca el descens dels paquets turístics (-1,2%). El cost dels equips audiovisuals i fotogràfics baixa un 3,1%. D'altra banda, els restaurants i els hotels costen un 1,7% més.

Catalunya és el tercer territori estatal on més pugen els preus, després de Melilla (1,4%) i les Illes Balears (1,3%). A Cantàbria, Galícia i Madrid els preus augmenten un 1,2% com a Catalunya. En canvi, Navarra, la Rioja i Múrcia són les autonomies on menys escalen els preus, amb un 0,6%.

Al conjunt d'Espanya l'IPC van registrar un increment interanual al desembre de l'1,1%, sis dècimes menys que al mes anterior. Entre novembre i desembre, els preus es van mantenir plans a l'estat espanyol.

Notícies relacionades