PIMEComerç Tarragona i el Centre de Normalització Lingüística estenen el coneixement i ús del català al comerç local

Les dues organitzacions han signat un acord de col·laboració per promoure l'ús de la llengua entre els comerciants

El conveni entre el CNL i PimeComerç signat divendres permetrà promoure el català entre el sector del comerç. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Tarragona

Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística, i Florenci Nieto, president de PIMEComerç Tarragona, han signat un acord de col·laboració entre les dues organitzacions per promoure lús del català al sector del comerç, un acord que van rubricar aquest passat divendres a la seu tarragonina de la patronal catalana.

Amb aquest document, PIMEComerç Tarragona s'adhereix al Pla de normalització lingüística per al comerç de Tarragona que el CNL va posar en marxa el 2016 i, després d'una any de desplegament, continua aplicant-se aquest 2018. L'objectiu d'aquesta col·laboració és que l'organització PIMEComerç Tarragona s'impliqui amb el Pla, participi i es beneficiï de les seves propostes i, alhora, faci d'enllaç entre el CNLT i les organitzacions, empreses i comerços associats a PIMEComerç per fer-los arribar les propostes del pla destinades al comerciant.

Entre les les propostes que contempla aquest acord, hi ha l’oferta formativa general del CNLT i específica per al sector socioeconòmic (cursos d'atenció al públic, per dependents de botigues, de supermercats, i per a cambrers de bars i restaurants) que s'oferirà des de l'oferta formativa de PIMEC. A més, també es faran sessions de sensibilització per a empreses i organitzacions de comerciants i empresaris sobre l'ús de la llengua catalana en la seva activitat professional; campanyes ludicolingüístiques de sensibilització als comerços i mercats de la ciutat; difusió de la normativa lingüística aplicable a partir del Codi de Consum de Generalitat de Catalunya; voluntariat per la llengua i pràctiques lingüístiques als comerços adherits al programa i intercanvi bidireccional d'informació.

Entre les les propostes que contempla aquest acord, hi ha l'oferta formativa general del CNLT i específica per al sector socioeconòmic

Durant l'acte de signatura, Franquesa ha manifestat que «vendre en català a Catalunya és natural i poder comprar en català a Catalunya és natural i, en una situació sociolingüística complexa, amb un 17,5% de nascuts a fora de l'estat, aquesta població necessita temps per aprendre la llengua i eines per practicar-la». En aquest sentit, "PIMEComerç és un excel·lent mediador perquè el català arribi al comerç i arribi al ciutadà", ha remarcat la presidenta del CPNL, "i la signatura d'aquest acord rebla la bona feina que fa i s'ha fet des de les nostres respectives organitzacions i la voluntat de continuar".

Per la seva banda, Florenci Nieto, ha incidit en la importància del comerç de proximitat com una de les riqueses del país, "un pal de paller de l'economia catalana igual que la llengua és un element cohesionador de la nostra societat i, per tant, una de les nostres riqueses que ha de ser present al nostre comerç de proximitat".

El president de PIMEComerç Tarragona també ha destacat que "Tarragona és un dels territoris amb més incidència de la nova immigració. Nosaltres els acollim i ells han de vincular-se a la nostra societat". I aquesta visió de la societat, combinada amb la vocació de PIMEC de promoure l'arrelament del comerç al territori, fan que, segons valora Nieto, "l'aliança amb el Consorci per a la NL és una fortalesa perquè una de les coses que ens arrela al territori és la llengua".

Notícies relacionades