El Port de Tarragona va créixer un 6,5% els primers 9 mesos de l’any

Per primera vegada que 4 mesos seguits se superen les cinc-centes mil tones de cereals

Redacció / Tarragona

El Port de Tarragona continua consolidant la seva tendència positiva amb un nou mes de creixement en els seus molls.  Durant el mes de setembre es van moure 2,62 milions de tones que porta l'acumulat de l'any a superar els 24 milions de tones, el que suposa un creixement del 6,5% respecte a l'any anterior.

Els productes agroalimentaris continuen el seu creixement durant el mes setembre amb un moviment de 719.323 tones, el que ha suposat un augment del 37,2% respecte al mateix mes de 2022. Des de principi d'any 2023 ja s'han superat els 6,2 milions de tones, mentre en la mateixa data de l'any passat eren 4,3 milions de tones, la qual cosa suposa un 41,5% més en dades acumulades.

Per grups, els cereals i les seves farines manté el fort creixement, superant per primera vegada en 4 mesos consecutius la barrera de les cinc-centes mil tones de cereals.

El 51% de cereals que es descarrega al Port de Tarragona és blat, el 37% moresc, i el 10% ordi. Els cereals provenen principalment d'Ucraïna 2,2 milions de tones; de Romania 600 mil totes; i de Brasil, 500 mil tones. Altres països d'on s'importa la mercaderia són Bulgària, Canadà o Letònia.

Líquids a doll, tràfic líder

El moviment de líquids a doll continua el seu camí ascendent amb un moviment d'1,67 milions de tones, xifra que ha empès l'acumulat fins als 15,1 milions de tones amb un creixement del 6,4%, gairebé dos punts més que l'agost. El cru de petroli amb 722.533 tones ha augmentat un 7,3%, mentre que el fueloil i el gasoil han viscut dos grans augments amb un 151% i un 344% respectivament.

El tràfic de vehicles ha tornat a incrementar el seu volum després d'una lleu davallada a l'agost, amb un moviment de 14.695 unitats i un acumulat del 33,6%. Els productes per a la construcció ha viscut un gran creixement durant el mes de setembre amb 129.000 tones i un increment del 182%, l'acumulat ja s'apropa al milió de tones amb l'asfalt com a principal protagonista amb el 46% del moviment.

En el període gener a setembre d'enguany el nombre de trens amb sortida de cereals ha estat de 490, el moviment més en aquest període, superant els 287 del període gener a setembre del 2022. Aquesta aposta del Port de Tarragona per al transport sostenible està donant els seus fruits. Alhora, aquest transport ajuda a baixar la pressió dels espais logístics disponibles a prop dels molls.

El moviment de camions ha registrat el millor mes de setembre. Les dades acumulades en els 9 primers mesos de l'any també estableix una nova fita amb 709.177 moviments de camions registrats.

Finalment, cal destacar la xifra d'escales de vaixells al Port de Tarragona. Aquest mes de setembre s'hi ha realitzat 204 escales i s'ha registrat el volum més gran de GT dels últims dos anys amb un total de 4.527.031.

Notícies relacionades