Una complicitat més que necessària

Compromís dels restauradors tarragonins per donar més visualització als vins de les DO's de la demarcació

Responsables de les DO's i l'AEHT segellant l'acord per promocionar els vins tarragonins.
Joan Carrion - joan@vinassos.cat / Salou

Una de les qüestions de debat i d'anàlisi que sempre es posa sobre la taula a l'hora d'avaluar el consum de producte de proximitat a casa nostra, és la penetració que els diversos productes del sector primari -o elaborats amb ells- tenen en el sector de la restauració. Parlem per exemple dels productes conreats pels nostres pagesos, de les captures dels nostres pescadors, dels olis dels nostres productors o de les nostres cooperatives i -en aquest cas concret- dels vins elaborats pels nostres viticultors.

La situació -afortunadament- ha canviat durant els darrers anys i cada vegada podem observar com els vins procedents dels cellers de proximitat tenen un major protagonisme a les cartes dels nostres restaurants i en aquell seguit de convocatòries gastronòmiques que periòdicament s'organitzen al nostre entorn. Abans de seguir, quedi clar en comentar aquesta situació que no som partidaris de cartes de vins tancades, que tothom és -evidentment- lliure d'oferir als seus clients allò que més s'escau amb la seva proposta gastronòmica, però que si es vol oferir un testimoni fidel a un determinat territori, cal comptar amb la riquesa vinícola que s'hi ofereix.

Una dinàmica que reclama una actuació activa per part dels cellers per donar a conèixer els seus vins i, a l'altre costat, una aposta més decidida per incloure'ls a les cartes dels bars-restaurants, hotels i projectes gastronòmics. Repetim: les dues parts han fet grans esforços darrerament per buscar espais de trobada i per col·laborar conjuntament, però caldria anar molt més enllà.

I aquests dies hem viscut la posada en marxa d'una idea que hauria de ser positiva per aconseguir aquesta complicitat entre elaboradors, consumidors i prescriptors. La creació del Consell del Vi, impulsat des de la Federació d'Associacions d'Empresaris d'Hostaleria de Tarragona i amb la participació de les diverses Denominacions d'Origen és un bon punt de partida per assolir aquest enteniment.

I ha de tenir un protagonista que en surti molt beneficiat: el client-consumidor (de casa o bé arribat de més enllà) perquè li permetrà -a través de la gastronomia- conèixer més de prop la cultura i la realitat d'aquest territori. Que ningú en tingui cap mena de dubte.

"8 DO's tarragonines"

Com dèiem, els associats de les 8 DO'S de les comarques tarragonines treballaran plegats per potenciar el consum de vins de proximitat als restaurants i hotels. Una presentació feta a la Vila Romana de Barenys de Salou, un espai simbòlic del vincle històric del territori amb el vi. Aquest ens, aglutina per primer cop les seves 8 denominacions d'origen vitivinícoles amb l'objectiu de promocionar el vi del territori vinculat a la gastronomia del destí i de potenciar el fet que Tarragona és la província d'Espanya amb més DO's.

El Consell del vi és una iniciativa impulsada per la Federació AEHT que "promourà les sinergies entre el sector de la gastronomia i el del vi, per potenciar el consum de referències de la província als seus restaurants i hotels, així com per posicionar la marca territori dins el mercat enogastronòmic català i convertir el destí en referent", explica Francesc Pintado, president de l'AEHT.

Aquest nou consell estarà format per 5 DO's provincials i 3 DO's interprovincials. Coordinat per l'enòleg Vicenç Ferré, vicepresident del vi de la Federació d'Hostaleria AEHT, estarà format per Ricard Sebastià (DO Conca de Barberà), Pilar Just Trilles (DO Montsant), Joan Huguet (DO Penedès), Salustià Àlvarez (DOQ Priorat), Maria Rosa Blanch Saleses (DO Tarragona), Pere Bové (DO Terra Alta), Xavier Pié (DO Catalunya), Javier Pagès (DO Cava).

Pintado comenta que: "Com a Federació tenim el deure i la responsabilitat de donar suport a un sector amb qui maridem de forma inseparable. Hem de fer costat la qualitat dels nostres vins, els seus 382 cellers i les 4000 famílies que hi ha al darrere"

Les primeres accions que durà a terme el Consell del Vi seran -per exemple-és la distribució d'una carta de benvinguda per incloure en les cartes dels restaurants i hotels de la província, suggerint als clients que escullin vins del territori. El consell també començarà a treballar en un uns nous premis que s'entregaran durant el sopar anual de l'AEHT a la millor carta de vins de la província.

Amb totes aquestes actuacions i d'altres que aniran definint, el Consell del Vi pretén aportar identitat de marca a la província amb més denominacions d'origen d'Espanya; un títol que com a destacat Vicenç Ferré: "Cal aprofitar per potenciar els nostres vins i el nostre destí. Hem de treure pit!". També remarca la importància de potenciar el consum de productes de proximitat: "Triar un producte de les nostres DO's és cuidar les famílies que hi ha darrere i mantenir un llegat que es remunta a l'època romana i que no podem deixar perdre". Per la seva part, Pintado comenta que "volem incrementar la presència dels nostres vins en les diferents agendes agstronòmiques que organitzem arreu de les comarques tarragonines".

En relació amb aquesta iniciativa, Pilar Just, Presidenta de la DO Montsant comenta que "qualsevol acció que permeti que els vins de les DO's tarragonines arribin a ser els més consumits a la nostra hostaleria de proximitat, serà benvinguda. Cal molta pedagogia a més de la implicació de la distribució que treballa a Tarragona".

Maria Rosa Blanch, presidenta de la DO Tarragona comenta en aquest sentit que "quan se'ns va presentar aquest projecte -que encara és molt recent- i després de deixar-nos clar que parlàvem de vins de les DO's, ho vam comentar a la resta dels membres de la nostra junta i ens va semblar que la idea i l'objectiu eren bons. Haurem de veure com s'articula tota aquesta proposta perquè estem convençuts que necessitem un major suport de la nostra restauració".

Salou impulsa la recuperació del seu passat vinícola

Pere Granados, alcalde de Salou, ha participat en aquesta presentació tot explicant que "A la Vila Romana de Barenys, ja es produïa vi abans de l'era de Jesucrist" i ha afegit que "ens comprometem a col·laborar estretament amb el Consell del Vi, oferint suport per difondre iniciatives que enriqueixin tant la costa com l'interior. Aquesta sinergia és essencial per a la promoció del territori. Junts, reforcem la nostra identitat com a província líder en denominacions d'origen a Espanya i, possiblement, a Europa".

Cal destacar que l'Ajuntament de Salou treballa en la recuperació del passat vitivinícola del municipi en primer projecte que vol recuperar una de les varietats que eren protagonistes en l'agricultura del seu terme municipal: el Pàmpol Girat. "No és una casualitat que tinguem una sortida al mar anomenada Cala Vinya", diu Granados.

Notícies relacionades