Experts en residus debaten a Reus sobre la recollida selectiva

La jornada sobre la valorització dels residus municipals proposa el repte de millorar la gestió dels residus a la ciutat

Josep M. Tost, a la dreta, durant la seva intervenció. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Reus

La jornada “La valorització dels residus municipals, reptes i oportunitats”organitzada per Open Energy Institut i Serveis Comunicatius de Proximitat,  s’ha celebrat a l'hotel NH Ciutat de Reus aquest dijous a la tarda, amb experts de tot l’Estat espanyol que han reflexionat i conegut experiències sobre la gestió dels residus urbans.

El director general de l'Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost, ha participat en la jornada, i ha explicat la favorable evolució que hi ha hagut en el tractament dels abocadors i les aigües residuals des dels primers anys de recuperació de la Generalitat de Catalunya. Així mateix, Tost ha expressat que cal reciclar "amb més convenciment" i que "les normatives d'Europa ens forçaran en aquesta compromesa".

En el transcurs de la primera taula rodona moderada pel periodista de Reusdigital.cat, Marc Busquets, han intervingut el cap de Producció de Foment de Construccions i Contrates (FCC) de Sant Sebastià, Íñigo Galiana, i l'exgerent de Sirusa, Ramon Nadal. Galiana ha explicat els assoliments aconseguits en la gestió de residus en la ciutat basca i en la mancomunitat de Sasieta. El tècnic ha posat com a exemple la implantació dels contenidors "intel·ligents" amb un sistema d'obertura i de control amb una targeta i l'aplicació de sensors. El cap de producció de FCC també s'ha referit a la bonificació que reben els veïns donostiarres en la taxa de la brossa per les bones pràctiques en el reciclatge dels residus. Segons l'expert, el sistema actual, que es va començar a desenvolupar de forma voluntària el 2011, s'ha desplegat en "diverses fases i amb un gran treball de conscienciació i de consens polític".

Per la seva part, l'exgerent de Sirusa, Ramon Nadal s'ha referit a aspectes com la sostenibilitat, l'ecoficàcia, la valorització, i l'economia circular per transformar els residus en recursos, i fomentar així la reutilització de materials i l'estalvi energètic. Nadal també ha explicat com grans productors de residus, com ara Mercadona que ho ha fet per l'exercici 2018, estan integrant en els seus objectius reduir-los.

Nadal també ha exposat les polítiques públiques de gestió i ha parlat de les instal·lacions existents a Catalunya per a la reutilització dels residus. A més, ha presentat dades sobre les actuacions que es fan a Europa, l'Estat espanyol, Catalunya i a Reus en aquesta matèria. L'exgerent de Sirusa ha apuntat que el gran repte de Reus "és millorar la recollida selectiva perquè el seu percentatge actual és inferior amb la mitjana de Catalunya". També ha apuntat l'augment de residus a poblacions com Reus, Tarragona o Cambrils en el període 2013-2017, després de sis anys anteriors de reducció.

Els residus comercials

Amb un caràcter més social i moderada pel també periodista de Reusdigital.cat, Josep Gallofré, la segona taula rodona ha comptat amb la participació de la investigadora de Dret Ambiental, Susana Borràs, el president de la Unió de Botiguers de Reus (UB), Àlfred Pitarch, l'advocat Víctor Canalda i el president de la Federació d'Associacions de Veïns de Reus (FAVR), Valentin Rodríguez. En la seva intervenció Borràs, ha insistit en la necessitat que els residus siguin matèries primeres per "generar un creixement intel·ligent, sostenible i integrador". Per a Borràs, "cal un millor compromís social" en la reducció i reutilització dels residus.

El president de l'UB, Àlfred Pitarch, ha exposat el compromís del sector del comerç local a minimitzar l'impacte dels residus comercials, sobretot el cartró. Pitarch ha criticat que la bona pràctica del comerç en la recollida selectiva no es correspongui amb unes taxes municipals més barates en el rebut de la brossa.

En la mateixa taula, l'advocat Víctor Canalda ha parlat sobre el canvi de rumb en la subrogació en plecs de contractació pública. Basant-se en normatives recents, Canalda ha apuntat que es liquida finalment el debat social-administratiu sobre la subrogació en virtut del plec de condicions. Així mateix, els plecs ja no generaran drets subrogatoris i només recolliran informació sobre les condicions dels contractes dels treballadors. Per a Canalda, això implicarà "necessàriament un nou vigor en la negociació col·lectiva".

El president de la Federació d'Associacions de Veïns de Reus, Valentín Rodríguez ha titllat de "fet consolidat" la recollida selectiva de Reus, però ha afegit que "cal millorar-la". En aquest sentit, ha demanat que el ciutadà "dipositi com cal la brossa en el contenidor que toca", i que "se segueixin fent campanyes de conscienciació i formació, per exemple a les escoles".

Notícies relacionades