Joan Antoni Duro: “Amb aquest complex, hi haurà un abans i un després a l’economia de les nostres comarques”

"És normal que siguin prudents i la inversió vagi per fases, però no hi posarien 600 milions si la seva aposta no fos ferma"

Joan Antoni Duro és Catedràtic del Departament d'Economia de la URV i Director de la Càtedra d'Economia Local i Regional
Dani Revenga / Tarragona

Joan Antoni Duro, Catedràtic del Departament d'Economia de la URV i Director de la Càtedra d'Economia Local i Regional, va liderar un estudi presentat fa uns mesos sobre l'impacte estimat del complex del CRT, antic BCN World i des d'avui batejat com a Hard Rock Entertainment World. La magnitud inicial del projecte presentat per l'empresa nord-americana és al voltant del 30% de les estimacions més baixes contemplades en aquest estudi, però el seu impacte en riquesa i llocs de treball es manté als nivells del que preveia l'estudi de la URV.

Els impactes que preveu Hard Rock International s'ajusten al seu estudi?

Si, tot i que en proporció, ja que el volum que han anunciat que construiran en aquesta primera fase representa el 30% de l'escenari més petit que preveiem per al complex. M'explico: nosaltres auguràvem una inversió en construcció d'uns 2.100 milions d'euros i ara es diu que serà d'uns 600 milions. Amb els 2.100 milions obteníem per a tota Catalunya un impacte total de la fase de construcció en tots els anys d'uns 9.300 milions d'euros. El 30% d'aquesta xifra són uns 2.700 milions, però si tenim en compte que més de la meitat de l'impacte és induït, ens quedarien aproximadament aquests 1.300 milions que diuen ells d'impacte directe i indirecte. Proporcionalment són les xifres que vam dir nosaltres.

L'impacte en llocs de treball també és creïble?

Són xifres raonables i en la línia del que vam contemplar nosaltres. Vam preveure per a tot Catalunya uns 70.000 llocs de treball, el 30% serien uns 21.000 i el 45% d'això -és a dir, descomptat els llocs de treball induïts- serien els 11.000 aproximadament que estan dient ells.

De la fase d'explotació no en diuen res. Es poden fer conjectures de l'impacte posterior a la construcció?

És complicat avaluar impactes si encara no sabem quants visitants atrauran. Però si ens agafem al número d'habitacions del que parlem (unes 1.100) -que un altre cop són el 30% de l'escenari que vam analitzar nosaltres- estaríem parlant també del 30% de les pernoctacions. De tota manera, hem de tenir en compte els visitants que tindrà un complex com aquest, amb diferents pols d'atracció com són el joc, el comerç o els espectacles, i que no pernoctaran al parc, si no que faran una visita d'un dia o que pernoctaran fora. Aquest és un volum difícil d'estimar. Ho vam fer contemplant tres escenaris: 3, 4 i 5 milions de visitants l'any. En els tres escenaris comptàvem 1 milió de pernoctacions i 2, 3 i 4 milions de visitants de dia respectivament.

Aquestes xifres, un 30% de l'escenari més petit que preveien, són suficients per parlar d'un impacte molt notori sobre l'economia de les nostres comarques?

Sense cap mena de dubte. Si això es construeix hi haurà un abans i un després per a l'economia de les nostres comarques. A molts nivells: atur, empreses de serveis, influència sobre l'entorn, consolidació de la marca turística, la dinamització del Port de Tarragona com a port de creuers, els vols des de Barcelona... hi haurà un seguit d'efectes en cadena que s'aniran materialitzant.

Què li sembla l'operador, que al final ha estat l'únic que ha presentat projecte?

És el més interessant de tots els que s'ha parlat. Per les connotacions d'una empresa molt cridanera a Occident i el prestigi que tenen. I per les aliances que han buscat: Port Aventura, Value Retail. Per la seva capacitat d'atreure concerts importants, un segment de negoci on tenen molta experiència. I estic convençut que si aquest projecte fructifica, Melco s'hi afegirà més endavant, veient les sinergies que tenen ambdues empreses i l'atractiu que té el turisme xinès, on la gent de Melco pot exercir molt magnetisme.

El fet que l'aposta sigui del 30% del màxim que es permet ens ha de fer pensar que no s'ho acaben de creure o, senzillament, que són prudents i proven si hi ha aigua a la piscina abans de tirar-s'hi del tot?

És lògic que ho facin així, i fins i tot convenient. Són prudents, però una empresa d'aquestes característiques no inverteix 600 milions d'euros en una primera fase per després no fer-hi res. Provaran amb una inversió important i aniran veient. Jo crec que tindran retorn i la inversió s'anirà augmentant. Ho hem vist en el cas de Port Aventura, que han anat creixent i a mesura que arribaven els resultats pujaven l'aposta amb noves inversions. I amb els anys que els hem tingut esperant, si no han marxat, vol dir que el seu interès per la zona és molt alt.

Notícies relacionades