Ous legalment frescos

Royo Innova busca finançament per industrialitzar un ovoscopi portàtil, una eina làser per fer controls de qualitat a la granja

Royo Innova ha desenvolupat aquesta tecnologia en col·laboració amb la URV.
Oriol Margalef / Constantí

La normativa europea estableix condicions sanitàries per a la comercialització dels ous de granja, i una d'elles fa referència a la càmera d'aire: l'espai buit entre la clara i la closca, que segons la seva grandària permet determinar la frescor del producte, i si és apte o no per ser consumit. El mètode que els grangers fan servir actualment és observar els ous a contrallum, però aquest sistema és rudimentari i poc precís. L'empresa Royo Innova ha desenvolupat en col·laboració de la URV un nou aparell amb làser, l'ovoscopi portàtil GOL Control, que permet saber amb dècimes de mil·límetre l'altura de la càmera i assegurar la seguretat del producte.

Localitzada històricament a Reus i des de fa uns anys al polígon de Constantí, Royo Innova va experimentar un creixement paral·lel al del sector avícola a les comarques de Tarragona i Lleida. Marca de prestigi, pionera en el desenvolupament de tecnologia de classificació i marcatge d'ous, va trobar vent a favor en el creixement de l'economia. La frenada de les inversions durant la crisi, tanmateix, va ser un cop molt dur per al negoci, fins al punt que l'empresa va externalitzar tota la fabricació i va quedar reduïda a la mínima expressió. Avui Royo Innova són dues persones, la Francesca i la Pilar, que fan feines d'administració, però el propietari, Ismael Royo, té molt avançats diferents projectes per recuperar el protagonisme.

MERCAT. L'aparell neix en resposta a la normativa de la CE que obliga a les granges d'ous a fixar mesures de seguretat alimentària

El més avançat i amb millors perspectives a l'actualitat és l'ovoscopi portàtil GOL Control, un aparell que ha desenvolupat en col·laboració amb la URV. Royo vol crear una empresa nova que assumirà tant la fabricació com la comercialització a través d'una botiga a Internet. La venda s'enfocarà de forma exclusiva al principi a la Unió Europea, on és d'obligat compliment el Reglament 1308/2013, que exigeix realitzar controls a cada partida d'ous per assegurar la seguretat alimentària.

Entre altres coses, aquesta normativa estableix que només es poden comercialitzar com a ous frescos els de classe A, amb una altura de càmera d'aire no superior als 6 mm, i com a ous súper frescos els de classe B, on l'altura exigida es redueix fins a un màxim de 4 mm. El Reglament indica expressament que aquestes mesures s'han de considerar amb un marge de tolerància zero, però els sistemes que es fan servir actualment els grangers als mostrejos no garanteixen la precisió exigida.

DESENVOLUPAMENT. L'ovoscopi ha estat desenvolupat amb la URV, i segons l'empresa al mercat no hi ha cap aparell amb les seves prestacions

"Hem dedicat 7 anys al desenvolupament i no hi ha cap aparell al mercat amb les seves prestacions. Serà una revolució tecnològica notable, l'eina que garantirà el compliment de la normativa; i ara el que necessitem són inversors per poder industrialitzar la fabricació", explica. La fabricació i el llançament fan necessaris 360.000 euros.

A la UE hi ha unes 15.000 granges productores censades. Però no exclusivament en aquest sector veu l'oportunitat de negoci Ismael Royo. "L'ovoscopi no només està pensat només per als grangers, sinó per a distribuïdors i comerços que vulguin fer els seus propis controls de qualitat", assegura, que ja té els primers 10 prototips fabricats amb impressió 3D. Els aparells són portàtils i d'ús senzill, permeten elaborar una base de dades informàtica, i el preu per unitat al públic, tot i que encara s'està estudiant, podria rondar els 1.300 o 1.400 euros.

FINANÇAMENT. L'empresa busca nous socis i finançament per tirar endavant la industrialització i la comercialització de l'aparell

"Ja tenim clients interessats per a les primeres unitats. Hem establert un pla de rendibilitat a mig termini. Creiem que en 5 anys podem estar venent uns 5.000 aparells", afirma Royo, amb una facturació que en aquest supòsit superaria els sis milions d'euros.

A més de mesurar l'altura de la càmera d'aire dels ous, la normativa de la CE exigeix als productors clarificadores, impressores per a identificar la traçabilitat sobre la closca de cada exemplar i balances homologades. Precisament, Royo Innova va ser pionera l'any 2004 desenvolupant un sistema per imprimir un codi a les closques. Aquest codi marcat amb tinta alimentària, habitual als ous de compra, identifica el tipus d'instal·lació i la ubicació de cada granja.

Perfil propi

A la dècada dels anys cinquanta, els germans Luis i Ismael Royo, ferrers de Reus, van inventar les primeres classificadores d'ous. Va ser un invent revolucionari, del que van vendre milers d'unitats arreu del Món, i que va contribuir a un gran desenvolupament de l'avicultura al Camp de Tarragona en particular. Ismael Royo fill va viure aquell èxit de jovenet i va quedar enamorat per sempre de la innovació, el procés de cercar solucions aplicades a necessitats del mercat. L'avui propietari de Royoinnova és al darrera d'importants avenços tecnològics a les granges, com les marcadores d'ous, i porta anys treballant de forma apassionada en un nou projecte, una eina que permet saber la frescor dels ous sense trencar-los.

Notícies relacionades