Management

Temps d'escoltar

Xavier Plana

Consultor i coach. Soci director d’ICAM, Persones i organitzacions

Amb la tornada de les vacances d'estiu, el més habitual és recuperar les dinàmiques de funcionament que vam deixar entre parèntesi i repetir els vells patrons que confonem amb la nova normalitat. En la majoria dels casos això ens portarà, de nou, a una agenda saturada per un excés en les carregues de treball i per una dificultat crònica en prioritzar. La inèrcia de focalitzar-se en la tasca serà una temptació gairebé irresistible i ens pocs dies correrem el risc d'estar igual de col·lapsats com abans de les ja inexplicablement llunyanes vacances.

Abans de deixar-nos atrapar per aquesta espiral, només i just al primer instant d'arribar a la feina, tenim una finestra d'oportunitat única per fer alguna cosa diferent que ens permeti no entrar directament a la roda de hàmster i començar a pedalar frenèticament. Només serà un instant, però si el sabem aprofitar pot representar un punt d'inflexió. Cal estar alerta perquè la rutina ens portarà a mirar de ser "eficients" des del minut zero i començar a donar respostes, idees, recomanacions, consells, ordres i solucions. I el suggeriment del present article és justament fer alguna cosa diferent. La proposta és que abans de fer res, abans de decidir res, abans de canviar res, ens dediquem "només" a escoltar. La idea és transformar el moment de l'arribada en un temps per escoltar. Per escoltar als nostres treballadors, als nostres clients, als nostres proveïdors, al nostre entorn social i també per escoltar al medi ambient.

Un temps per escoltar als nostres treballadors. Com estan? Com se senten? Com arriben respecte com van marxar? Què els hi ha passat durant l'estiu? Quins són els seus neguits i preocupacions? Com afronten la tornada? Quins objectius tenen pels propers mesos? Com van de motivació? Quin és el seu to emocional? En quin moment estan les seves famílies?

Un temps per escoltar als nostres clients. Què necessiten? Com ens veuen? Com estan evolucionant les seves necessitats? Com s'hi ajusten els nostres productes o serveis? Com els perceben? Què troben a faltar? Què els hi sobra? Què esperen de nosaltres? Què podem fer per a ells que encara no estiguem fent? Com anem de qualitat? I de preu?

Un temps per escoltar als nostres proveïdors. En que els podem ajudar? Com ens volen ajudar? Quines dificultats tenen? Quines novetats proposen? Quina percepció tenen del mercat? Com podem col·laborar encara més? Com podem créixer plegats? Què ens poden aportar de diferent? Quines sinèrgies podem explorar?

Un temps per escoltar al nostre entorn social. Què està passant en el nostre context més proper? Quins són els temes que ocupen i preocupen a la gent? Quins problemàtiques socials estan emergint? Com estan alguns temes crítics com ara l'ocupació o l'habitatge? Quins serveis públics tenim i quins ens falten? Quines tensions socials estan latents? Com ens afecta tot plegat? Quina és la nostra contribució?

I un temps, també, per escoltar al medi ambient. Quin és l'impacte de la nostra activitat empresarial a l'ecosistema local i global? Com podem reduir la nostra empremta ecològica? Com podem integrar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en els nostres criteris de gestió? Com ens afecta la qüestió del canvi climàtic? I el de l'aigua i la sequera? I la disponibilitat i l'accés a les matèries primeres? Com podem ser més autosuficients energèticament? Com portem la gestió de residus? Com definim processos més eficients i un model de negoci més sostenible?

Un temps per escoltar que ens ha de permetre, abans de replicar les respostes de sempre, fer-nos noves preguntes que ens permetin generar més vinculació amb els nostres treballadors, més aportació de valor als nostres clients, més complicitats amb els nostres proveïdors, més cohesió social al nostre entorn i menys petjada ecològica al medi ambient.