Management

La masia

Albert Pàmies

Consultor empresarial i Economista. Professor associat de Màrqueting a la URV
www.albertpamies.cat

albert@albertpamies.cat

 

Aquest cap de setmana hem tingut l'oportunitat de veure un nou Barça-Madrid.  Un esdeveniment esportiu que mou passions i que genera un interès capaç de traspassar fronteres. Si alguna cosa ha caracteritzat aquest clàssic és la joventut de gran part dels jugadors del Barça, que amb poca experiència a primer nivell del futbol mundial han mostrat la seva personalitat i la seva qualitat davant d'un dels partits més difícils que un futbolista pot afrontar.

És evident que aquest talent jove del Barça s'ha vist potenciat per les dificultats econòmiques que està passant l'entitat i per la impossibilitat normativa d'incorporar nous fitxatges i contractar figures de reconeixement internacional a causa de la manca de recursos econòmics. L'aposta per la Masia, l'aposta per la gent de casa i l'aposta per formar el talent intern ha estat i serà clau per poder seguir essent competitius en un món extremadament ferotge.

Aquest mateix exemple que tots podem evidenciar en el camp del futbol passa en el món empresarial. Hi ha empreses que tenen la capacitat i l'estratègia de formar el seu talent intern des de la base. Empreses que tenen polítiques clares per potenciar i capacitar cada vegada més persones clau dins de l'organització, persones que en molts casos, amb més ganes i actitud que experiència (simplement per un fet biològic), afronten reptes i assumeixen noves responsabilitats per afrontar les exigències del negoci. Són persones que, a part d'haver mamat la cultura des de sempre, coneixen els processos interns i això els permet integrar-se i adaptar-se a aquests nous rols de forma molt més ràpida amb tots els avantatges que això comporta. A més, acostumen a aportar frescor, naturalitat, desvergonyiment i desimboltura, qualitats molt necessàries en entorns extremadament canviants.

No sempre la millor alternativa la trobem fora de casa. Captar talent extern, en la majoria de casos, ens encareix els costos laborals i no ens garanteix una ràpida adaptació del nou candidat a la cultura empresarial, molt necessària per mantenir un clima laboral idoni per consolidar els reptes empresarials. Si alguna cosa avui comparteixen empresaris i empresàries és que existeix una gran dificultat per trobar treballadors qualificats en un mercat que, tot i tenir una taxa d'atur de l'11,84% aquest tercer trimestre de l'any 2023, està molt mancat de perfils professionals qualificats.

Disposar d'aquest perfil de joves treballadors dins de les organitzacions formant-se per poder, en un futur, assumir noves i majors responsabilitats no és casualitat. Requereix tenir un pla i treballar per tal de crear aquest ecosistema que tard o d'hora acaba portant-nos bons resultats. Contactes constants en universitats i centres de formació professional per tal de tenir controlats aquells estudiants amb major potencial per incorporar dins de la nostra organització, mentories internes per acompanyar aquesta gent i no deixar-los sols en els seus primers moments, plans de carrera interns, processos de formació personalitzats,  reunions d'expectatives per tal de poder anar controlant l'evolució i d'altres accions són només alguns exemples de les coses que fan aquelles empreses que aposten per aquesta estratègia.

Necessitem apostar per la gent jove, són el futur de les nostres organitzacions, necessitem polítiques clares de capacitació i de millora del talent intern. Donar noves oportunitats a gent de la casa que sabem que la majoria de vegades estarà preparada per donar el seu millor rendiment.

Si ho fem, i sobretot si ho planifiquem, de ben segur que ens acabarà donant molts bons resultats.