El projecte de zona d'activitats logístiques del Port de Tarragona, aprovat

El departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat dona llum verda a la ZAL, que entrarà en funcionament d'aquí un any i mig després d'una inversió de gairebé 73 milions d'euros

Una imatge de com quedarà la ZAL un cop finalitzada. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Tarragona

Amb la ZAL, la superfície del port s’incrementarà un 20% i els tràfics de mercaderies entre un 8%i un 14%. Es preveu que quan aquesta zona estigui totalment operativa generi més de 4.200 llocs de treball.

La Comissió d'Urbanisme ha donat llum verda aquest dimecres l'aprovació definitiva del projecte de la ZAL (Zona d’Activitats Logístiques) del Port de Tarragona, una àrea de 900.000 metres quadrats ubicada entre La Pineda i Vila-seca. Les obres començaran l’any vinent i es preveu que les primeres empreses que hi operin ho facin en un any i mig. Aquesta àrea especialitzada en les activitats d'emmagatzematge i distribució de mercaderies tindrà una superfície de 92 hectàrees, un fet que provocarà que el Port de Tarragona augmenti la seva superfície en un 20%.

La ZAL suposarà una inversió de 72,8 milions d’euros i quan es posi en marxa a ple rendiment, els tràfics de mercaderies creixeran entre un 8% i un 14% i provocant la creació de 4.200 nous llocs de treball.

“És una oportunitat històrica i permet crear una nova centralitat pel que fa a la logística a Catalunya”, ha dit el conseller de Territori i Sostenibilitat Damià Calvet. Per la seva banda, el president del Port de Tarragona Josep Maria Cruset ha afirmat que amb l’aprovació definitiva del projecte,  “s'obren 'moltes oportunitats per al territori”.

El projecte urbanístic, aprovat de manera definitiva ahir dimecres per la Comissió d'Urbanisme de Tarragona, crea una zona d'activitats logístiques de
92 hectàrees i el seu desenvolupament suposarà una inversió de més de 30 milions d'euros en 4 anys. Aquesta inversió, sumada als 11,8 m ilions que s'afegiran en una 2a fase i a la inversió de 31 milions ja realitzada fins avui, situen en 72,8 milions d'euros la inversió total en aquest espai logístic.

L'aprovació definitiva del projecte d'urbanització de la ZAL és la culminació a un projecte nascut fa 30 anys que suposarà, segons Cruset, “un impacte econòmic de  154.000.000 d'euros l'any en termes de VAB”.

La ZAL està pensada prioritàriament per a activitats estretament vinculades al tràfic marítim i a productes manipulats, post industrials i precomercials o serveis com l'embalatge, l'etiquetatge o la paletització de les càrregues, entre moltes altres activitats. Aquest nou espai també està dissenyat per convertir-se en un centre de transferència de càrrega de mercaderies, cross docking.

Amb la implantació de la ZAL i tota la seva activitat, el Port de Tarragona preveu que l'impacte dels tràfics oscil·larà amb un increment d'entre els 2,7 i els 4,6 milions de tones anuals. El que significa un increment aproximant d'un 8 a un 14% més de tràfics respecte al resultat de 2018 que va ser de 32.000.000 de tones de mercaderies.

Millora dels accessos

Els accessos de la ZAL s'han planificat en dues fases. La primera fase amb un pressupost de 10 milions d'euros que es durà a terme durant el període 2020-2023, es concretarà en l'adequació del Vial de pesats, que és el tram comprés entre la ZAL i el vial de la química que té l'origen a la rotonda de la 'Piconadora'.

Per altra banda, amb l'objectiu d'ordenar l'accés a la ZAL des de la C-31B, es definirà una rotonda a l'alçada de la intersecció amb la carretera TV-3146 i de la indústria Dow Chemical.

En una segona fase, que es desenvoluparà a partir de 2023 i en funció de l'evolució de les necessitats de circulació de vehicles, es contempla l'execució del tram comprés entre l'extrem nord del vial de la Química i la rotonda de l'enllaç entre l'autovia A-7 i l'autovia de Bellisens. Per tal de facilitar la connexió entre l'A7 i el nou vial d'accés a la ZAL el Port de Tarragona per als moviments del costat de València, es consideren dues connexions d'entrada i de sortida respectivament entre el tronc i les vies col·lectores existents entre els enllaços del Raval de Mar i de l'autovia de Bellisens. Aquesta segona fase té un pressupost previst d’11,8 milions d'euros.

Les connexions

La ZAL està integrada al Corredor del Mediterrani de la Xarxa Transeuropea de Transport, com a part de la seva xarxa bàsica Ten-T-Core Network. Un altre punt és la proximitat a la Terminal Intermodal de la Boella, una terminal ferroviària de trànsit de mercaderies que fomentarà la importació i exportació de tot el l’entorn de Tarragona. La ZAL també es troba a menys d'un quilòmetre de distància de la Terminal de Contenidors del Port de Tarragona i en connexió directa amb el vial de les Químiques, concretament amb el Parc Químic Sud de la ciutat.

Notícies relacionades