AEQT: "L'explosió a IQOXE marcarà un abans i un després"

L'Associació Empresarial Química de Tarragona reconeix que l'explosió a IQOXE farà que es creïn uns nous protocols en el conjunt del sector i que s'escalaran a nivell europeu

Folgado, al mig, amb Rodrigo Cannaval, vicepresident primer i Ignasi Cañagueral, vicepresident segon. FOTO: ACN.
Redacció / Tarragona

El president de l’AEQT, Rubén Folgado, assumeix que arran dels fets a IQOXE "és evident" que la ciutadania ha perdut confiança en la indústria química. "En un segon canvia aquesta percepció. Era una feina de dècades de millora contínua en seguretat i ara ens toca treballar per tornar a donar aquesta confiança i credibilitat que ha quedat malmesa", ha dit.

L'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) creu que l’accident que va patir l’empresa Iqoxe ara fa una setmana suposarà un punt d’inflexió en els protocolos de seguretat de la indústria química. El president de l’AEQT, Rubén Folgado, va assegurar que la prioritat és "recuperar la confiança i credibilitat malmeses". Per la seva banda, el vicepresident segon de l'AEQT, Ignasi Cañagueral, afirma que la deflagració al reactor d'IQOXE "és un abans i un després" i reconeix que, a nivell de seguretat "és un escenari que probablement no estava ben avaluat". Aquesta reavaluació serà un procés que "no afectarà només la indústria de Tarragona, sinó que afecta tota la indústria química en general".

Des de l'associació també consideren que cal millorar en la gestió de l'emergència, un cop s'ha produït. I especialment en els avisos a la població. "És un aspecte del qual també s'ha de fer crítica, anàlisi i investigació, per millorar", apunta Folgado. En la seva opinió "és important que hi hagi una millora dels protocols i que això també serveixi per avançar en aquest aspecte".

Ahir dilluns representants de l'AEQT es van reunir amb alcaldes del Camp de Tarragona, que han demanat que la gestió de les emergències químiques torni a la demarcació, ja que es troba en mans de la Generalitat des de fa més de deu anys. Els representants de les empreses no entren encara a valorar quin escenari és més idoni. Tot i això es mostren partidaris d'escoltar "totes les veus".

Des de l'AEQT mantenen que les empreses químiques tarragonines són segures i afirmen que l'índex de sinistralitat és comparable a sectors "com l'educació". "És una activitat regulada, segura, amb unes normatives europees, estem controlats per l'administració, amb estudis d'escenaris de riscos, estem obligats a tenir sistemes de gestió de seguretat a les plantes, i a més tenim compromisos a nivell sectorial", defensa Folgado.

De tota manera, Cañagueral afegeix: "La teoria diu que quan tens un accident és que han fallat totes les capes de protecció". En la seva opinió cal estudiar "com van fallar aquestes capes", si cal posar-ne més i com assegurar que no fallin. En aquest sentit, indica que "serà determinant" el resultat de la investigació que es faci "des de l'administració".

Amb tot, Folgado assumeix que arran dels fets a IQOXE "és evident" que la ciutadania ha perdut confiança en la indústria química. "En un segon canvia aquesta percepció. Era una feina de dècades de millora contínua en seguretat i ara ens toca treballar per tornar a donar aquesta confiança i credibilitat que ha quedat malmesa", lamenta el president. De tota manera, comenta que aquesta pèrdua de confiança de la població "és comprensible" i que l'han de recuperar "a través del diàleg i la transparència", completa Cañagueral.

A més, els directius de l'AEQT expressen el suport a les famílies dels afectats pel sinistre i fan un reconeixement als serveis d'emergències i forces de seguretat per haver fet "una feina excepcional".

Notícies relacionades