L'Ajuntament d'Alcanar reclama a la Generalitat que ampliï el termini per executar les subvencions pels aiguats de 2018

L'alcalde canareu proposa crear un front comú de municipis afectats davant la impossibilitat de tramitar les obres

Una imatge de les destrosses dels aiguats del 2018. FOTO: ACN.
Redacció / Alcanar

Segons argumenta el govern municipal, Alcanar no pot assumir unes obres d'aquestes característiques en un temps tan curt de temps atès que s'hauran de licitar, amb procediments que requereixen diversos mesos per completar-se, així com executar-se. Les actuacions, a més, són cofinançades al 50% pels mateixes consistoris.

L'Ajuntament d'Alcanar ha reclamat al Departament de Presidència que ampliï el termini d'execució de les subvencions pels aiguats del passat 2018. Davant la impossibilitat de poder tramitar i executar les obres de més de 8 milions d'euros en un màxim de divuit mesos, d'acord amb les condicions de l'ordre de cobrament rebuda aquesta setmana, l'alcalde canareu, Joan Roig (ERC), ha proposat crear un front comú amb els municipis afectats per exigir una rectificació. "Tècnica, econòmicament i financerament no podem assumir aquesta despesa en tants pocs mesos. Presidència ho sap: jo mateix els vaig fer arribar aquesta inquietud i els vaig dir que aquestes bases s'havien de redactar tenint en compte la realitat del territori", ha apuntat Roig.

Això, afegeixen, "topa de ple" amb la capacitat així com la planificació econòmica i financera d'un municipi de menys de 10.000 habitants. Unes circumstàncies, retreuen, que no ha tingut en compte Presidència. Tot plegat, resumeixen, posa en perill una part molt important de les subvencions, que es podrien acabar perdent si els terminis no es flexibilitzen o amplien notablement.

"Després del temporal Glòria, representants de Presidència ens van visitar i els vam exposar quina és la nostra realitat, que és molt diferent de la de les grans ciutats de Catalunya. Per això ens sobta que hagin redactat les bases d'esquena al municipi i al territori", s'ha queixat Roig. En aquest context, ha proposat la creació d'un front comú de batlles dels municipis afectats per forçar el canvi de les bases i ampliar el termini d'execució. "Estem parlant d'obres totalment necessàries, de camins d'accés a les finques dels pagesos, de futur de tot un poble. És una irresponsabilitat enorme que després d'un any i quatre mesos arribin les subvencions en aquestes condicions", ha tancat.

El govern municipal preveu portar al ple una moció per sol·licitar la modificació d'aquestes bases per la via administrativa.

Notícies relacionades