La Generalitat invertirà més de 60 milions d'euros en la carretera C-12

Tindrà un carril addicional en un sentit o altre de la circulació i es millorarà del ferm

Reunió de Calvet amb els alcaldes dels municipis per on passa la C-12. FOTO: ACN.
Redacció / Tortosa

Els carrils 2+1 consisteixen a crear un carril addicional en un sentit o altre de la circulació, alternadament, i separar la mitjana amb una infraestructura física. El Departament ha assenyalat que aquest model s'ha aplicat amb èxit a països capdavanters en seguretat viària, com Suècia, França o Irlanda. El desdoblament integral de la C-12 de moment es descarta.

La carretera C-12, la via comarcal de les Terres de l’Ebre que ha registrat més accidents durant el 2019, tindrà dos carrils per sentit i veurà com el seu ferm millorarà després que el consell de Territori, Damià Calvet, hagi afirmat que invertirà gairebé 70 milions d’euros en aquesta infraestructura.

"Tenim l'ambició de transformar-la en una via competitiva amb diverses actuacions immediates i plantejaments ambiciosos a mitjà-curt termini, solucions que necessita el territori perquè hi hagi dinamisme econòmic", ha defensat Clavet. L'actuació més rellevant és la transformació de la carretera entre Amposta i Lleida, de 133 quilòmetres, en una via 2+1, amb carrils desdoblats per sentit que milloren la seguretat dels avançaments i eviten els xocs frontals, els accidents més greus. L'any passat en dos d'aquests tipus d'accidents van morir sis persones a Aldover i Xerta. Vuit persones van perdre la vida en accidents en aquesta carretera el 2019.

El programa del 2+1 preveu una inversió de 60 milions d'euros fins al 2025. S'executarà per fases a partir del 2022, quan estiguin redactats i licitats els projectes. Es consensuaran i es treballaran diferenciats en 12 trams -2 al Segrià i 10 a la Ribera d'Ebre, el Baix Ebre i el Montsià-. Es prioritzarà les zones amb més volum de trànsit, ja que les intensitats de vehicles mitjanes varien a la C-12 entre els 2.500 vehicles i els 12.600 vehicles diaris.

Els carrils 2+1 consisteixen a crear un carril addicional en un sentit o altre de la circulació, alternadament, i separar la mitjana amb una infraestructura física. El Departament ha assenyalat que aquest model s'ha aplicat amb èxit a països capdavanters en seguretat viària, com Suècia, França o Irlanda. A Catalunya, el Govern l'està desplegant des de fa uns anys, amb exemples al corredor format per la C-55 i la C-58. "Són costos assumibles i que encaixen per al Govern per millorar tot l'Eix de l'Ebre", ha remarcat Calvet.

Desdoblament al calaix
El desdoblament integral de la C-12 de moment es descarta. Calvet ha defensat que s'ha de mantenir com un projecte de país "a abordar quan toqui" però ha assegurat que en aquests moments suposaria "una dimensió pressupostària i de projectes impossible d'encaixar" per al Govern. "Per això proposem aquest plantejament del 2+1, intel·ligent, possible i que suposa una inversió assumible i que dota de competitivitat, seguretat i comoditat als usuaris del territori", ha dit.

Obres immediates
Mentre es prepara aquests desdoblaments de trams per sentits, Territori començarà a executar obres urgents per millorar la situació de l'Eix de l'Ebre. Amb una inversió de 5,9 milions d'euros es faran en els pròxims dies, setmanes i mesos diverses millores. Urgeix, en primer lloc, començar en pocs dies l'estabilització de talussos entre Benifallet i Tortosa, afectats pels aiguats del mes passat. El pressupost és de 700.000 euros i s'executaran en quatre mesos.

També es reforçarà el ferm en dos trams. Primer entre Aldover i Xerta, un tram de sis quilòmetres on s'implantaran separadors de fluxos, es millorarà el drenatge i es reposaran les juntes de dilatació dels ponts. Els treballs compten amb un pressupost d'1,5 milions d'euros, començaran enguany i es faran en sis mesos. També es repararà el ferm entre Xerta i Rasquera, uns 20 quilòmetres on es provaran materials innovadors, com el cautxú que prové de residus plàstics i proporciona condicions físiques que milloren el rendiment i disminueixen el desgast dels vehicles. També s'hi invertiran 1,5 milions d'euros.

Jesús i Ascó tindran noves rotondes. A Tortosa millorarà l'accés al camí dels Masets i a l'EMD i acabarà amb l'encreuament amb semàfors per on s'accedeix ara. El projecte es troba en fase d'audiència, el tràmit previ a la licitació de l'obra. Els treballs es licitaran i executaran aquest any, amb una inversió prevista de prop de 820.000 euros i un termini de cinc mesos. La segona rotonda es farà a la C-12b, a Ascó i donarà accés al municipi i a la central nuclear. L'obra es licitarà i executarà durant aquest any, amb una inversió prevista d'1,2 milions d'euros i un termini de cinc mesos.



 

Notícies relacionades