Les empreses extremen els riscos quan els seus treballadors viatgen a l'estranger

La jornada tècnica sobre mobilitat d'equips professionals que s'ha fet aquest matí a la Cambra de Reus ha tractat sobre l'efecte del coronavirus en el món empresarial

Una imatge de la jornada tècnica d'avui. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Reus

Marta Domènech, coordinadora de la Comissió d'Internacionalització de la Cambra de Comerç de Reus, ha posat l'accent en que "anar a la conquesta de mercats exteriors és una aventura, però cal minimitzar els riscos"

El coronavirus és un element més a tenir en compte en el món empresarial i ecnòmic i actual. La cancel·lació del Mobile World Congress de Barcelona per culpa d’aquesta epidèmia ha posat sobre la taula les precaucions que han d’adoptar les empreses en la mobilitat dels seus professionals, especialment quan viatgen a l’estranger. Aquest ha estat el principal tema de la jornada tècnica que ha acollit la Cambra de Comerç de Reus i que ha estat impulsada per la consultora catalana Feliu N&I.

"Cal educar els empleats perquè sàpiguen com reaccionar en casos extraordinaris com el coronavirus", ha dit Marcos Nieto, de la consultoria International SOS. En el context actual, Nieto no s’ha mostrat partidari d'evitar els viatges a la Xina, tret de la ciutat de Wuhan, epicentre de l'epidèmia. En tot cas, el directiu ha emfatitzat en consells com "tenir una molt bona higiene, rentar-se les mans contínuament, evitar el contacte físic amb persones susceptibles d'estar infectades i menjar sempre aliments cuinats, evitant els crus".

Per la seva banda, Marta Domènech, coordinadora de la Comissió d'Internacionalització de la Cambra de Comerç de Reus, ha posat l'accent en que "anar a la conquesta de mercats exteriors és una aventura, però cal minimitzar els riscos". Un objectiu que s'aconsegueix, segons ella, "planificant les operacions amb seny i de la mà dels partners adequats". Domènech ha subratllat la necessitat que "les empreses tinguin cura dels seus professionals, una tendència que és fonamental al país d'origen però que adquireix més rellevància quan els treballadors es desplacen a un país nou, en el que cal assegurar la seva qualitat de vida pel seu bé i el del procés d'internacionalització de l'empresa".

Finalment, Marta Feliu, sòcia directora de Feliu N&I, ha posat èmfasi en "analitzar molt bé si estem preparats abans de llençar-nos a l'aventura, perquè internacionalitzar és una necessitat, de vegades imperiosa, però que cal tenir clar que és rendible i sostenible". Feliu ha enumerat quatre variables a tenir en compte abans d'iniciar la conquesta d'un nou mercat: el risc, el control, la inversió i la flexibilitat.

Notícies relacionades