La Cambra de Reus analitza les claus de la Política Agrària Comuna pel període 2021-2027

Ricard Ramon, alt càrrec europeu en la matèria, ha pronunciat la conferència "Reptes per a l’agricultura i el sector agroalimentari a la Unió Europea"

Un moment de la conferència. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Reus

Ramon ha incidit en l'aplicació de les noves tecnologies al camp per a millorar la rendibilitat, un fet que ha de ser compatible amb la preservació del medi ambient perquè el sector serà el primer afectat amb el canvi climàtic.
 

La sala d'actes de la Cambra de Comerç de Reus ha estat l'escenari de la conferència que Ricard Ramon, cap d'unitat adjunt de la Direcció General d'Agricultura i Desenvolupament Rural de la Comissió Europea, ha impartit sobre les línies mestres de la Política Agrària Comuna (PAC) durant el període 2021-2027. Ramon ha titulat la seva conferència com a "Reptes per a l'agricultura i el sector agroalimentari a la Unió Europea" i ha tractat diversos temes, com la renda dels agricultors: "Els ajuts de la PAC són un 40% de la renda de la pagesia europea, els volem mantenir fins al 2027, el que és una garantia per a la seva resiliència davant les fluctuacions del mercat, la discussió ara és el nivell, ja que amb la marxada del Regne Unit es perden 96.000 milions d'euros, s'estan negociant els pressupostos".

Ramon ha incidit en l'aplicació de les noves tecnologies al camp per a millorar la rendibilitat, un fet que ha de ser compatible amb la preservació del medi ambient perquè el sector serà el primer afectat amb el canvi climàtic.

Durant la conferència, aquest al responsable europeu en matèria agrària ha apuntat en la necessitat que l'activitat agrària arribi al consumidor. "Tenim 12 milions d'agricultors i 500 milions de consumidors i de vegades hi ha grans distàncies entre totes dues realitats. Cal reforçar els lligams. El ciutadà ha de saber que si exigim una sèrie de coses què hi ha al darrere d'un producte agrari i ha de saber el que està pagant, perquè necessitem agricultura que gestioni el medi ambient i el territori", ha dit.

En aquest sentit, creu que cal més transparència en els preus com prohibir pràctiques comercials deslleials i establir mecanismes per estimular la concentració de l'oferta. També ha incidit que cal valorar el producte: "S'ha de valorar el producte, la qualitat, la diferenciació i que el consumidor sàpiga que el que compra val la pena".

Finalment, Ramon ha posat sobre la taula el problema del relleu generacional en la pagesia. "Només el 6% dels agricultors tenen menys de 35 anys".

Notícies relacionades