L'economia catalana cau un 3,9% interanual el primer trimestre d'enguany

En comparació al trimestre anterior, el descens ha estat del 4,6%, el major retrocés des del 2000

Un treballador de la construcció. FOTO: ACN.
Redacció / Tarragona

La indústria va mostrar un retrocès del 2,4% mentre que el sector serveis va ser del 4%.

El PIB català va caure un 3,9% durant el primer trimestre com a conseqüència del coronavirus, segons l'estimació avançada de l'Institut d'Estadística de Catalunya. Durant aquest període, l'economia espanyola ha patit una caiguda interanual del 4,1% mentre que la de la UE-27, del 3,5%. En comparació al trimestre anterior, el descens de l'economia catalana ha estat del 4,6%. Es tracta de la reducció de taxa intertrimestral més important des de l'any 2000, mentre que en termes interanuals s'ha situat als nivells de la crisi financera del 2008, quan s van arribar a registrar un deteriorament superior al 4%. Aleshores, recorda l'Idescat, es van generar pèrdues de l'activitat trimestral superiors a l'actual.

L'evolució de la indústria va mostrar una taxa interanual del -2,4% però amb impactes diferents segons les branques d'activitat. Algunes de rellevants presenten una tendència negativa pel tancament de les factories en un context de paràlisi de les cadenes de subministrament internacional, com la fabricació de material de transport, mentre que d'altres, més relacionades amb serveis essencials com l'alimentació i la indústria farmacèutica, han pogut mantenir una certa activitat.

En el sector serveis, s'ha registrat una contracció del 4% per l'afectació directa del confinament a diverses activitats, com l'hoteleria, la restauració, el transport de viatgers o les activitats culturals, entre d'altres. En l'altre extrem, destaquen els serveis prestats per les administracions públiques i pels serveis sanitaris, en particular. En la construcció, d'altra banda, el valor afegit és un 8,2% inferior respecte el mateix període de l'any passat i trenca la dinàmica creixement continuat, que ja s'havia començat a desaccelerar l'any passat. Pel que fa l'agricultura, manté la tendència negativa de trimestres anteriors, amb una taxa del -2,7%.

Segons l'Idescat, l'avanç de resultats del PIB del primer trimestre de 2020 té caràcter provisional i serà actualitzada el proper 11 de juny. L'estimació està elaborada amb la informació disponible a dia d'avui sobre l'evolució econòmica del trimestre. La crisi del coronavirus ha obligat l'Idescat a redissenyar els mètodes de predicció dels indicadors absents per garantir que recullen adequadament la nova situació econòmica. Per exemple, encara no es disposen dels principals indicadors d'activitat del març, com l'índex de producció industrial (IPI) o l'indicador d'activitats del sector serveis.

Notícies relacionades