L'informe de l'Observatori de la Qualitat de l'Aire mostra que les emissions segueixen per sota dels límits recomanats

L'estudi, impulsat per Repsol i realitzat per l'Institut Cerdà, ha analitzat la presència de 62 compostos orgànics volàtils; el barri de Torreforta és qui més en registra

El polígon nord de Tarragona, amb les xemeneies al fons, i l'autovia A-27. FOTO: ACN.
Redacció / Tarragona

En total, i al llarg de 2019, s'han instal·lat punts de monitoratge a Alcover, Valls, Vilallonga, Puigdelfí, La Pobla de Mafumet, Reus, Constantí, El Morell, Tarragona, Sant Salvador, La Canonja, Vila-seca, Bonavista, Campclar, Torreforta, El Serrallo, La Pineda, Universitat Laboral, Prades i Barcelona.

El Camp de Tarragona registra nivells de contaminació ambiental per sota dels nivells recomanats. Així ho demostra un informe de l’Observatori de la Qualitat de l’aire que ha mesurat la presència de Compostos Orgànics Volàtils (COV) en 13 municipis amb 26 puns de mesurament. D’entre ells, el barri de Torreforta (que forma part de la ciutat de Tarragona) és qui ha registrat la concentració més alta, mentre que Constantí mostra els nivells més alts de butadiè. Tot i això, la ciutat de Barcelona, segons l’estudi impulsat per l’empresa Repsol, és qui mostra la concentració més gran de tota Catalunya, amb 68,84 micrograms per metre cúbic d’aire. Val a dir que els mesuraments són una mitjana anual. Torreforta arriba als 61,72 micrograms/m3.

En total, i al llarg de 2019, s'han instal·lat punts de monitoratge a Alcover, Valls, Vilallonga, Puigdelfí, La Pobla de Mafumet, Reus, Constantí, El Morell, Tarragona, Sant Salvador, La Canonja, Vila-seca, Bonavista, Campclar, Torreforta, El Serrallo, La Pineda, Universitat Laboral, Prades i Barcelona.

Pel que fa a les concentracions mitjanes de benzè -l'únic volàtil regulat-, els valors mitjans més elevats, i únics superiors a la unitat, s'han trobat a Constantí -el límit d'imissions a Espanya i la UE és en 5 μg m-3. Finalment, en butadiè, les concentracions mitjanes més elevades es troben també a Constantí, i sobretot al Morell i la Pobla de Mafumet, pobles enganxats al polígon nord.

Del polígon sud destaquen els nivells registrats a la Canonja. En tots aquests punts la mitjana de butadiè supera l'1 μg m-3. El límit està en 5, si bé l'Ontario Ministry of the Environment del Canadà recomana rebaixar-lo fins a 2,5. Al centre del Morell, municipi que concentra en el seu terme bona part de la indústria petroquímica, s'ha registrat un valor d'1,72 μg m-3.

"Els resultats obtinguts ens demostren que els nivells dels compostos orgànics volàtils són baixos, podem tenir tranquil·litat pel que fa a la qualitat de l'aire al Camp de Tarragona", ha declarat la directora general de Qualitat Ambiental de la Generalitat, Mercè Rius. Segons Rius, més enllà de fer-se públics els resultats, la societat el que exigeix és major transparència.

La directora general també ha destacat que, durant la covid-19, s'ha notat una millora general de la qualitat de l'aire, a falta de disposar de dades de les casetes d'imissió. Creu que aquest impàs evidenciarà que en la contaminació hi influeixen molts altres factors, com obres o trànsit rodat. "La indústria ha estat funcionant i la mobilitat s'ha reduït de forma dràstica", ha dit.

L'Observatori 2019 ha rebut l'adhesió de l'AEQT, és a dir, el sector petroquímic del territori avala en bloc aquest estudi liderat per Repsol. "Aquesta adhesió reforça la universalització de l'estudi", ha afirmat el director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona, Josep Francesc Font. "Estem aportant coneixement on abans hi havia opinió", ha afegit Font.

L'estudi també pretén ser exemple de "transparència" i "debat". En aquest sentit, també com a novetat, s'hi incorporen opinions d'experts amb voluntat d'esdevenir un informe obert a discussió. Així, s'hi pot trobar un article elaborat pel Laboratori del Centre de Medi Ambient del Departament d'Enginyeria Química de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Notícies relacionades