La URV assegura que els preus de lloguer continuaran pujant per culpa de la Covid-19

La càtedra de l'Habitatge de la universitat tarragonina considera que el mercat de compra està enfonsat i que en els pròxims mesos es produirà una "ruralització"

Una imatge d'un habitatge de lloguer. FOTO: ACN.
Redacció / Tarragona

El catedràtic Sergio Nassarre avança que en els propers mesos es viurà una problemàtica social vinculada a l'habitatge perquè es reactivaran els desnonaments.

La Covid-19 no suavitzarà els preus de lloguer actuals, tot el contrari, provocarà la seva pujada. Així ho assegura Sergio Nasarre, director de la càtedra Unesco d'habitatge de la Universitat Rovira i Virgili (URV). L'increment de l'atur i la impossibilitat de les famílies amb rendes baixes i mitjanes per comprar habitatges, hi haurà un increment de la demanda dels pisos de lloguer, fet que en farà pujar el preu. També apunta que "el lloguer turístic està mort" i pronostica que aquests pisos no es reconvertiran a lloguer residencial perquè la durada de la pandèmia no es preveu llarga. "Qui té aquests pisos vol cobrar 1.000 euros per setmana, no 800 euros al mes durant cinc anys", argumenta.

Nasarre avança que en els propers mesos es viurà una problemàtica social vinculada a l'habitatge. Segons indica, amb l'estat d'alarma s'han aturat els desnonaments, però preveu que d'aquí uns mesos es reactivin amb força. "Si la gent no pot comprar i els preus de lloguer pugen, començaran els desnonaments una altra vegada", diu.

El catedràtic considera que es pot produir un increment de la ruralització. És a dir, persones marxen de les ciutats per anar a viure en entorns rurals. Un fenomen que estaria reforçat des de dues vessants. "Si viure a l'àrea metropolitana costa uns 1.400 euros i amb l'atur no t'arriba, la teva professió no permet el teletreball i hi ha una renda mínima, potser serà el moment de fer un replantejament", indica.

Menys compra

El director de la càtedra Unesco d'habitatge de la Universitat Rovira i Virgili (URV) que des de les administracions "s'ha incentivat el lloguer i s'ha menyspreat la propietat", i recorda que després de la crisi del 2007 les famílies han tingut moltes dificultats per estalviar el 20% del preu dels pisos nous per poder accedir a les hipoteques. Una situació que, segons preveu, empitjorarà amb la recessió derivada de la covid-19 que està començant.

El catedràtic assenyala que el mercat de l'habitatge en propietat des d'abans de l'arribada del coronavirus, ja que "no hi havia ni construcció ni transaccions", i creu que amb l'impacte de la covid-19, l'estocada "és definitiva". Això també afectarà a l'adquisició de segones residències per part de les classes benestants, ja que hi haurà "una por generalitzada a l'hora de gastar" per la pròpia pandèmia i perquè Nasarre preveu un increment d'impostos a les classes mitjanes i altes que provocarien una aturada de les inversions.

Notícies relacionades