La Diputació aporta 8 milions d'euros per a reactivar els municipis

Es faran plans d'ocupació però també es reforçarà la salut pública i el sector cultural

La presidenta Noemí Llauradó (centre) i la resta de grups polítics de la Diputació. FOTO: ACN.
Redacció / Tarragona

Els diners formen part d’un pla de xoc aprovat el mes de juny que comptava amb un pressupost de 10 milions d’euros.

La Diputació de Tarragona ha decidit injectar vuit milions d’euros per a reactivar econòmicament i socialment els municipis de la demarcació. Aquesta administració destinarà tres milions d’euros per cobrir salut pública, tres milions més a plans d’ocupació (contractar aturats durant sis mesos, i que s'adreça preferentment a menors de 35 anys, dones, majors de 45 anys i autònoms que han hagut de plegar) i al comerç de proximitat i dos milions més per a cultura, esports i educació.

La primera línia del pla de xoc, dotada amb 3 milions d’euros, servirà per donar cobertura a les despeses relatives a la protecció de la salut pública als municipis. En aquest àmbit s'inclouen mesures com la vigilància d'espais públics o municipals, la contractació d'informadors, l'adaptació d'espais públics o la col·locació de senyalització. També, la seguretat a les zones de bany -tant piscines com platges-, l'adquisició d'EPI, i els serveis de neteja i desinfecció.

La segona línia també està dotada amb 3 MEUR, dels quals 2,25 MEUR es destinaran a l'impuls de plans d'ocupació. La presidenta, Noemí Llauradó, ha apuntat que permetrà finançar la contractació de persones aturades de forma temporal, amb una durada mínima de 180 dies. S'estableixen col·lectius preferents, com són els joves menors de 35 anys, dones -que almenys hauran de suposar el 40% del total-, majors de 45 anys i autònoms que han hagut de plegar per la covid-19. Llauradó ha detallat que les subvencions es concediran en base a uns nous requisits on es ponderarà la taxa d'atur al municipi (60%), el nombre d'afectats per ERTO (20%) i la població total (20%). Els altres 750.000 euros restants estan dirigits a la reactivació econòmica del comerç de proximitat, amb línies que en promouen la promoció i la digitalització, entre d'altres.

Per últim, la tercera línia, dotada amb 2 MEUR, afecta els àmbits cultural (1 MEUR), esportiu i educatiu -amb 500.000 euros cadascun. L'objectiu és ajudar els ajuntaments a finançar les activitats que s'han celebrat o que es preveuen celebrar el 2020, i a sufragar les despeses derivades de la cancel·lació d'esdeveniments. A més, els municipis també es podran acollir a ajudes relatives a les inversions fetes per a millorar la connectivitat de les famílies, per a adequar aules d'estudi, activitats extraescolars, casals o despeses en l'àmbit educatiu durant l'estat d'alarma, entre d'altres.

A aquests 8 MEUR que sumen aquestes tres línies d'actuació cal afegir-hi un altre milió d'euros per a la promoció del sector turístic i un altre milió d'euros per a les entitats d'acció social que s'han vist més desbordades per la demanda d'ajudes durant la crisi de la covid-19.

La presidenta, Noemí Llauradó, ha avançat que les línies d'ajut s'aprovaran dimarts en la junta de govern i que la convocatòria s'obrirà la setmana vinent. El termini per a les sol·licituds s'allargarà fins el 15 de setembre. Llauradó ha subratllat que aquesta injecció de liquiditat ha de permetre contribuir a sufragar despeses extraordinàries derivades de la gestió de l'emergència i que, alhora, els ens locals puguin adoptar mesures per tal de reactivar-hi la vida econòmica i social.Des del grup polític d'ERC, la portaveu, Camí Mendoza, ha posat en valor que s'hagi actuat "amb celeritat des d'un d'inici, prenent decisions ràpides i responsables". El portaveu del PSC, Josep Masdeu, ha defensat la idoneïtat i la utilitat del pla, i ha destacat la voluntat de tots els grups de buscar solucions a les necessitats sorgides de la pandèmia. Per la seva banda, el portaveu de Cs, Rubén Viñuales, ha manifestat que l'acord assolit amb aquest pla és un exemple d'unitat i de la utilitat que han de tenir les institucions polítiques. "La Diputació ha estat a l'altura d'aquesta pandèmia", ha dit.

Notícies relacionades