El Camp de Tarragona serà una "Àrea 5G" que impulsarà la innovació

La Universitat Rovira i Virgili comptarà amb un laboratori en la matèria que servirà perquè empreses i institucions facin proves del seus productes o serveis

Una imatge de la presentació del projecte davant del rectorat de la URV. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Tarragona

El projecte té com a objectiu l'impuls d'una sèrie de sectors estratègics per al conjunt del Camp de Tarragona com són el turístic, el portuari, la indústria 4.0, amb especial ressò a la indústria petroquímica, i, per últim, l'àmbit de les ciutats intel·ligents.

Un pas endavant cap al lideratge teconòlgic. El Camp de Tarragona ja compta amb la seva Àrea 5G, un espai de referència on es podran agragar diferents iniciatives orientades a promoure la tecnologia 5G com a facilitadora, amb l'objectiu de crear infraestructura i ecosistema al territori. En aquestes àrees s'hi desenvoluparan activitats de formació i disseminació, tallers, proves de concepte i laboratoris.

El centre neuràlgic de l'Àrea 5G Camp de Tarragona s'ubicarà a les instal·lacions del campus Sescelades de la Universitat Rovira i Virgili, on es desenvoluparan activitats i accions formatives amb actors interessats. També serà on empreses i diferents agents del territori puguin accedir a un laboratori de 5G obert a testejar productes i serveis digitals. Al mateix campus, la Fundació URV proporcionarà el Centre de Transferència de Tecnologia per fer workshops i sessions per a estudiants i empreses, tant en temàtica 5G i connectivitat intel·ligent com en la seva aplicació en els sectors productius de més pes al territori.

El projecte té com a objectiu l'impuls d'una sèrie de sectors estratègics per al conjunt del Camp de Tarragona com són el turístic, el portuari, la indústria 4.0, amb especial ressò a la indústria petroquímica, i, per últim, l'àmbit de les ciutats intel·ligents. Serà en aquests sectors on es posarà el focus principal des de l'àrea. La connectivitat de l'Àrea 5G permetrà el seu desplegament en base a les necessitats socials i econòmiques específiques de la zona.

"La voluntat del Govern és estendre les 'Àrees 5G' arreu del país perquè es pugui exercir el dret a innovar des del territori i per al territori. Estem davant d'un projecte de país que impliqui el teixit empresarial i les institucions", ha dit Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya.

“L'Àrea 5G de Camp de Tarragona permet generar sinèrgies en el territori amb l'objectiu de dinamitzar l'ecosistema empresarial i desenvolupar serveis d'impacte a partir d'una tecnologia puntera com la 5G, que pot contribuir en sectors estratègics com ara la indústria 4.0, les ciutats intel·ligents o el turisme", ha explicat Eduard Martin, CIO i director del programa 5G de Mobile World Capital Barcelona. Aquesta entitat, juntament amb la participació i col·laboració de la Fundació i2CAT, la Universitat Rovira i Virgili, la Diputació de Tarragona, l'Ajuntament de Tarragona i l'Ajuntament de Reus ajudent a impulsar el projecte de la Generalitat.

“La posada de l'Àrea 5G ens permetrà impulsar el procés de transformació digital de les nostres instal·lacions cap a un futur Campus Intel·ligent, de la qual se'n beneficiarà tota la comunitat, ens obrirà les portes a iniciar nous projectes de recerca i transferència en aspectes digitals aplicats a diferents àmbits de coneixement de la URV i, alhora, possibilitarà que puguem replantejant-nos la docència universitària cap a nous models", ha dit María José Figueras, rectora de la URV.

Per la seva banda, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà ha assenyalat que “des de l'Ajuntament de Tarragona fa més d'un any que treballem per la implantació del 5G, una tecnologia que permet obrir-nos a una nova infraestructura estratègica en què la nova connectivitat permet expandir les capacitats i la competitivitat de la ciutat per abordar les necessitats i reptes de la ciutat. El que fem avui aquí és fer un pas decidit perquè Tarragona i, per extensió el Camp de Tarragona, entri en la plena connectivitat i més perquè la tecnologia és bàsica per a la recuperació econòmica, tan necessària en aquests moments”.

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, al seu torn, ha manifestat que el 5G “"representa una finestra d'oportunitats que donarà un impuls importantíssim a un sector econòmic estratègic cridat a tenir encara més pes en el futur. I això, sens dubte, es traduirà en noves oportunitats professionals i laborals de qualitat".

Notícies relacionades