La URV preveu que el PIB de Tarragona serà inferior al de la resta de Catalunya i l'estat

L'informe de la universitat tarragonina assegura que, sense els ERTO, hi hauria 90.000 aturats més a la demarcació

L'informe de la URV adverteix de l'increment de l'atur sense els ERTO. FOTO: ACN.
Redacció / Tarragona

El turisme ha patit una davallada de les pernoctacions del 72%, amb xifres similars als anys 70 i 80.

La reducció el PIB a les comarques tarragonines serà superior a la de la resta de Catalunya i l’estat. Això és el que assegura un informe econòmic e la Càtedra de Foment de la Innovació Empresarial i el Grup de Recerca d'Indústria i Territori de la URV. La previsió es basa en la reducció de l'activitat econòmica, que es va tancar el 2020 al 57,8% de la capacitat productiva. Els dos anys anteriors estava per sobre del 85%. La càtedra confia que la caiguda del PIB "sigui puntual" i remunti enguany, però no es preveu recuperar els nivells d'activitat d'abans de la pandèmia. També es tem que els ERTO es converteixin en acomiadaments definitius i es perdi part del teixit empresarial de Tarragona i les Terres de l'Ebre. De fet, sense els ERTO hi hauria, segons els autors, 90.000 aturats més a la demarcació.

L'ocupació només ha augmentat al sector de la construcció -activitat permesa durant l'estat d'alarma-, amb 4.300 nous contractes, un 21,39% més que el 2019. En contra, el turisme ha patit una davallada de les pernoctacions del 72% -amb xifres similars als anys 70 i 80-. La falta de turisme ha colpit especialment la Costa Daurada, més que les Terres de l'Ebre, però la demanda retinguda segueix sent important i el 54% dels europeus tenen intenció de viatjar en els pròxims 6 mesos i mantenen l'estat espanyol com la seva destinació preferent.

L'atur també ha augmentat més al Camp de Tarragona que a les Terres de l'Ebre. La taxa més alta es registra a les comarques del Baix Penedès (19,69%), el Baix Camp (16,30%) i el Montsià (16,32%).

Notícies relacionades