El clúster químic de Tarragona posa en valor a Expoquimia el seu projecte d’aigua regenerada

El director general d’AITASA explica que l’aigua d’origen residual ja representa el 17% del consum del sector

Redacció / Barcelona

L'Àgora de l'espai Smart Chemistry Smart Future ha acollit avui, en el marc de la fira Expoquimia, la smartalk "Agua regenerada, sostenibilidad en la industria química". La ponència, que ha anat a càrrec del director d'AITASA (Aguas Industriales de Tarragona), Daniel Montserrat, ha servit per exposar el projecte de regeneració d'aigua que el sector petroquímic de Tarragona va posar en marxa l'any 2012 i, en especial, l'ambiciosa nova fase que actualment està en marxa, i que el converteixen en un referent mundial com a iniciativa d'economia circular.

Durant la ponència, que s'ha pronunciat en el marc de la participació conjunta a Expoquimia de ChemMed i AEQT, Montserrat ha destacat com, des que es va posar en marxa l'actual planta de regeneració l'any 2012, el sector petroquímic de Tarragona no ha deixat d'incrementar el seu ús d'aigua regenerada procedent d'aigües residuals urbanes, fins a arribar al rècord de 5,4 hectòmetres cúbics de l'any 2020, que previsiblement, a més, se superaran aquest 2021. Això suposa que el 17% de l'aigua industrial que consumeix el sector ja és reutilitzada.

Montserrat també ha explicat que els plans de futur contemplen anar molt més enllà. En primer lloc, ja està en marxa la construcció d'una nova planta depuradora d'aigües residuals industrials que, ja d'entrada, millorarà de la qualitat d'aquestes aigües que en un primer moment es continuaran emetent a través de l'emissari conjunt.

Un cop aquesta nova planta depuradora estigui en marxa, la següent fase del projecte d'AITASA és construir una nova planta de regeneració, en aquest cas d'aigües residuals industrials, per tal que puguin reutilitzar-se. D'aquesta manera, quan aquestes dues noves plantes estiguin en funcionament, el sector químic estarà reutilitzant no només aigües residuals urbanes, com ja fa des del 2012, sinó també les seves pròpies aigües residuals industrials, que deixarien d'emetre's al mar.

Tota aquesta sèrie d'actuacions d'AITASA en matèria d'economia circular, tal com es va fer públic el mes de juliol, formen part del projecte Cal·lípolis Next Generation (que lideren Repsol, Ajuntament de Vila-seca i Port de Tarragona), que opta a la concessió de fons europeus.

Notícies relacionades