La química mesurarà també les puntes de la qualitat de l’aire

Fins ara es controlaven les mitjanes anuals, que es mantenen per sota dels nivells exigits per la normativa vigent

Redacció / Tarragona

L'Observatori per la Qualitat de l'aire la Generalitat s'ha compromès a monitoritzar les puntes de contaminació al voltant dels polígons petroquímics. L'Observatori per la Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona, impulsat per Repsol i la indústria química, està dirigit per l'Institut Cerdà i hi participa també la URV. Es recullen dades de 21 punts d'anàlisi de compostos orgànics volàtils situats a 11 municipis del Camp de Tarragona.

Fins ara, els aparells mesuradors de contaminació analitzaven les mitjanes anuals, que han anat millorant a l'última dècada, sempre dins dels límits que mara la normativa. Amb el control dels episodis puntuals es fa un pas endavant, també en transparència. L'Observatori de la Qualitat de l'aire farà públics els primers estudis de les puntes de contaminació al 2022, però el projecte es posa ja en marxa enguany amb la URV.

Tot plegat s'ha anunciat durant la Segona Jornada Tècnica, que promou l'Observatori de la Qualitat de l'Aire que ha aplegat els alcaldes del Morell, Constantí i la Canonja. Tots tres han coincidit en la necessitat de tenir més informació sobre la qualitat de l'aire i de fer més pedagogia entre la ciutadania sobre aquests temes però, alhora, s'han mostrat satisfets pels actuals nivells de Qualitat de l'Aire i per les diferents experiències que s'impulsen al territori.

La Jornada ha presentat l'experiència de l'Institut Ecocitoyen pour la Connaissance des Pollutions de Marsella com un exemple de la col·laboració publicoprivada en la gestió de la qualitat de l'aire entre altres vectors ambientals. L'Objectiu de l'observatori és donar a conèixer també aquelles experiències internacionals que poden aportar valor al Camp de Tarragona, identificant elements comuns, bones pràctiques i singularitats de cadascuna d'elles, com ho és, en el cas de l'Observatori, la seva naturalesa privada amb participació de la resta d'agents públics i socials del territori, que el fa únic a Europa.

Ha inaugurat la jornada Javier Sancho, director del complex Industrial de Repsol a Tarragona que ha mostrat la satisfacció de l'empresa per haver impulsat el projecte de l'Observatori, destacant el seu caràcter cada vegada més participatiu i posant de relleu l'objectiu de millora contínua que es materialitza, per exemple, en l'impuls d'un nou treball pilot de l'Observatori per a l'avaluació de puntes episòdiques de Compostos Orgànics Volàtils en continu.

En la Jornada també han participat la delegada del Govern de la Generalitat a Tarragona, Teresa Pallarès que ha destacat la importància de l'Observatori de la Qualitat de l'Aire com a eina de coneixement pel territori i com a compromís de les empreses amb la qualitat de vida del Camp de Tarragona i la necessitat d'avançar en la col·laboració publicoprivada en l'àmbit de la gestió de la qualitat de l'aire.

En la seva intervenció de cloenda, Rubèn Folgado, president de l'AEQT, ha remarcat la importància que tot el sector químic estigui implicat en l'Observatori i en el fet que la qualitat de l'aire és un dels eixos essencials del pla estratègic de l'associació que agrupa el sector.

Els alcaldes del Morell, Constantí i la Canonja, Eloi Calbet, Òscar Sánchez i Roc Muñoz respectivament, han destacat la importància que té la qualitat de l'aire com a factor de salut pública, de qualitat de vida, però també de desenvolupament sostenible i competitiu per a un territori amb un teixit econòmic divers (química, turisme, serveis, agroalimentació,...). Des d'aquest punt de vista, els alcaldes han emfatitzat la necessitat de la millora continua en la gestió i els nivells de la qualitat de l'aire al Camp de Tarragona i han valorat positivament les diferents iniciatives que existeixen a la demarcació pel coneixement i la monitorització de la qualitat de l'aire, destacant especialment la importància del lideratge públic que s'ha d'exercir des de la Taula de la Qualitat de l'Aire. Els alcaldes consideren que totes aquestes iniciatives s'han d'adaptar als nous reptes, especialment a aquells que fan referència als compromisos de canvi climàtic i que encara queda molt camp de millora.

Tanmateix, els tres alcaldes que han participat a la taula rodona Municipis i Qualitat de l'Aire s'han mostrat satisfets amb els paràmetres actuals i els nivells de qualitat de l'aire, malgrat que reclamen més informació, més pedagogia i més coneixement adreçats als ciutadans. La Segona Jornada Tècnica de la Qualitat de l'Aire ha estat organitzada per l'Observatori de la Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona, impulsat per Repsol, l'AEQT i dirigit per l'Institut Cerdà.

Notícies relacionades