Neix una plataforma de jocs terapèutics per a persones amb paràlisi cerebral

Les eines arribaran al mercat gràcies a un projecte europeu fruit de la col·laboració entre universitat, centres de recerca i empresa

La presentació del projecte es va fer amb usuaris del Taller Baix Camp que han participat en l’estudi.
Esteve Giralt / Tarragona

Jocs interactius a l'abast de les famílies per contribuir a millorar la qualitat de vida de persones amb paràlisi cerebral. És el resultat d'un treball de llarg recorregut, fruit de deu anys d'investigació i gràcies a la col·laboració entre la URV, coordinadora del projecte, diversos centres d'investigació d'arreu d'Europa i l'empresa noruega HuginTech. La plataforma s'acaba de posar a l'abast d'entitats socials que treballen amb persones amb paràlisi cerebral, com el Taller Baix Camp, però arribarà també al mercat.

L'objectiu final del projecte, batejat com AbleGames, és arribar al major nombre de persones i famílies. El primer pas per transferir el coneixement a la societat ja s'ha fet, en una fase experimental, posant la plataforma de jocs terapèutics a l'abast de diferents grups i fundacions. Els resultats són molt esperançadors. No acabarà aquí. El projecte preveu l'arribada de la plataforma al mercat, per tal que qualsevol família amb una persona amb paràlisi cerebral al seu càrrec, des de qualsevol part del món, es pugui descarregar els jocs.

El projecte, finançat per la Unió Europea, és el resultat de la col·laboració d'una dècada entre el món públic i privat

"Volem portar al mercat la iniciativa del projecte. Forma part de la idiosincràsia del programa marc de la Unió Europea fer que la recerca arribi al teixit productiu, era una exigència de la convocatòria europea, que produeixi riquesa a banda òbviament de millorar la qualitat de vida de les persones i les seves famílies", destaca el catedràtic de la URV Domènec Puig, coordinador del grup de recerca  Robòtica i Visió Intel·ligents, del Departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV.

En concret, el seu grup ha desenvolupat els algorismes d'intel·ligència artificial per fer l'anàlisi automàtic d'imatges i també els sistemes de recomanació per adaptar els jocs a les capacitats de cada usuari. "Sols no hi haguéssim arribat, és gràcies a l'esforç col·laboratiu. I poder accedir a projectes europeus et permet com a universitat captar recursos per mantenir els equips d'investigació, els laboratoris i millorar així la potència de la URV pel que fa la seva producció científica. És un cercle virtuós", conclou l'investigador.

És una exigència europea que s'acabin comercialitzant les eines de la plataforma Stasim, aconseguides gràcies a la inversió en recerca

Quan arribi al mercat es multiplicarà la possibilitat d'us de la plataforma i també es millorarà el retorn econòmic del projecte. Ara el que hi ha són prototips, però el projecte acabarà arribant al mercat convencional amb preus i subscripcions que permetran el seu ús més generalitzat. La plataforma, amb el nom d'Statism, es comercialitzarà a finals d'any, com va avançar Kjetil Helland, CEO de l'empresa HuginTech.

El Taller Baix Camp, implantat a Reus, no és l'única institució que està provant la plataforma de jocs. També ho està fent la Fundació l'Espiga de Vilafranca del Penedès i properament s'hi incorporarà  la Fundació Gandhi, de Barcelona.

La paràlisi cerebral és un trastorn neurològic causat per danys al cervell abans, durant o immediatament després del naixement. Entre les afectacions hi ha un impacte molt important en la funció motora. Tot i que no hi ha cura, la rehabilitació pot ajudar a millorar la qualitat de vida de les persones.

Notícies relacionades