El CAT impulsa mesures de sostenibilitat en la seva activitat

La flota de vehicles elèctrics i la construcció de dos parcs fotovoltaics són algunes de les apostes

Redacció / L'Ampolla

El Consorci d'Aigües de Tarragona ha renovat la seva flota apostant pels vehicles elèctrics, amb una inversió acumulada en 4 anys de 800.000€.  A més té previst construir dos parcs fotovoltaics per autoconsum i té un contracte d'energia verda pels pròxims 5 anys. En el marc del dia mundial del medi ambient, que es commemora el proper dia 5 de juny, el CAT ha explicat quines són les accions principals que duu a terme en l'àmbit de la sostenibilitat.

Després de quatre anys, el Consorci ha finalitzat la transformació de la seva flota de vehicles cap al model elèctric. Actualment, la flota del Consorci està formada en un 90% per vehicles elèctrics, en total hi ha 29 cotxes endollables, 18 turismes i 11 furgonetes. Queda pendent substituir 3 vehicles que per les necessitats del servei no disposen d'un equivalent en format elèctric. La inversió acumulada en els vehicles elèctrics ha estat un encert ja que suposa una mitjana de 970€ d'estalvi de combustible anual per vehicle.

Pel que fa a l'energia, el CAT té previst construir dos parcs solars a les seves instal·lacions. Els parcs s'ubicaran a les cobertes del dipòsit d'aigua tractada de la planta potabilitzadora de l'Ampolla i del dipòsit ubicat a les instal·lacions Centrals del CAT a Constantí. Segons els càlculs estimats, a les instal·lacions de l'ETAP es generarien 4,7 GWh/anuals mentre que a les instal·lacions de Constantí la xifra seria de 1,5 GWh/anuals.  Amb aquests parcs es cobrirà un 10% del consum energètic anual.

I encara en l'àmbit energètic, des d'aquest 2022 el CAT disposa d'un contracte amb Endesa Energía perquè el 100% de l'energia consumida sigui provinent de fonts renovables. Alhora aquest contracte inclou un PPA (Purchase Price Agreement), és a dir, un preu tancat de l'energia de 45 GWh anuals per 5 anys (2022-2026) amb preus avantatjosos que suposa un 75% de l'energia consumida pel CAT aproximadament. En el que portem d'any, aquest contracte està suposant un estalvi en els costos energètics del 50% i s'espera que suposi un estalvi de fins a 7M€ anuals.

El president del CAT, Joan Alginet, ha explicat que "aquestes accions formen part del Pla Estratègic de l'organització i estan alineats amb l'Agenda 2030 i els Objectius per al Desenvolupament Sostenible (ODS) que se'n deriven. Des del Consorci estem compromesos amb la sostenibilitat i continuarem treballant per impulsar noves mesures que ens ajudin a fer que la nostra activitat sigui el més sostenible possible". Finalment, Alginet també ha volgut posar en valor altres projectes que fa anys que estan en marxa i que ja formen part de l'ADN sostenible del CAT com el del retorn de fangs al medi natural, que ja disposa de les autoritzacions per part de les administracions competents i està en una fase de cerca de finançament per poder-lo convertir en realitat.

Notícies relacionades