ImpulsCatSud identifica “les grans oportunitats” de les comarques de Tarragona en l’àmbit de l’energia

Una taula rodona d’experts acadèmics i empresarials conclou que la Regió CatSud té moltes fortaleses per captar inversions vinculades a la transició energètica

L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha inaugurat la jornada.
Redacció / Tortosa

ImpulsCatSud Regió del Coneixement, associació empresarial independent i sense ànim de lucre que té com a propòsit principal potenciar la competitivitat i el desenvolupament sostenible de la regió CatSud, ha organitzat aquest matí a Tortosa una taula d'experts sobre el nou paradigma energètic i les oportunitats de les comarques tarragonines de ser un referent en el repte global de la descarbonització.

La sessió ha permès identificar les grans oportunitats de les comarques de Tarragona per captar inversions vinculades a la transició energètica. En aquest sentit, el president d'ImpulsCatSud, ha destacat que "el canvi de model energètic no es fa des de zero, i les nostres comarques han estat un referent energètic, amb subsectors com el nuclear, el tèrmic, l'hidroelèctric i les renovables, això ens posa a la pole position per ser-ho també a partir d'ara, pel know how que hem acumulat en els últims anys'.

Aragonès ha posat en valor altres fortaleses com "la disponibilitat de sòl, els recursos naturals, el teixit empresarial i acadèmic existent, la indústria auxiliar, etc". En aquest sentit, el president d'ImpulsCatSud ha afirmat que "no és casualitat que la Generalitat hagi triat les comarques de Tarragona per fer-hi, en col·laboració amb l'AEQT, el Centre d'Innovació per a la Descarbonització de la Indústria, un projecte de país". Les energies renovables, l'hidrogen verd, la captura de CO2, entre d'altres, són reptes als que "des de Tarragona podem donar resposta si fem les coses ben fetes".

Una agència de col·laboració público-privada

El president d'ImpulsCatSud ha reiterat la necessitat de crear un organisme que canalitzi la col·laboració públic-privada necessària per captar i gestionar les grans inversions que s'estan activant en els camps de la descarbonització i la transició energètica. Molt en particular, de la gran quantitat de fons europeus consignats per impulsar aquest canvi de paradigma energètic.

"Projectes com el de la Vall de l'Hidrogen o la inversió de Repsol que farà l'electrolitzador més gran d'Europa ens demostren que hem de ser capaços d'alinear a les institucions, el món del coneixement i el teixit empresarial si realment volem aprofitar aquesta gran oportunitat i traduir-la amb activitats econòmiques de valor afegit que impulsin el desenvolupament del nostre territori", ha assegurat Miquel Maria Aragonès, que considera que la Regió CatSud pot convertir-se en els propers anys en un hub de l'economia de l'hidrogen.

A la jornada d'avui hi han pres part diversos experts tant del món acadèmic com empresarial: la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat Politècnica de Catalunya, Eolicat, Sirusa, Ascasud, Sercosa i també l'alcalde d'Ascó, com a municipi referent en l'àmbit energètic. La inauguració ha anat a càrrec de l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, que ha agraït que ImpulsCatsud hagi triat la capital del Baix Ebre per a celebrar aquesta taula d'experts i s'ha mostrat partidària del model de col·laboració público-privada a l'hora d'aprofitar al màxim les oportunitats que ofereix la transició energètica.

Aquesta ha estat la primera de les quatre taules d'experts que ImpulsCatSud Regió del Coneixement organitzarà en les properes setmanes sobre els temes clau de l'economia de la demarcació de Tarragona. De cadascuna d'aquestes taules en sortiran un seguit de recomanacions tècniques pensades per orientar les decisions polítiques en els propers anys. Les properes sessions se centraran en el talent, en la mobilitat i, per últim, tindrà lloc una taula de conclusions que recollirà totes les propostes i analitzarà quines són les millors vies per portar-les a la pràctica, posant el focus en la necessitat de constituir una agència públicoprivada que canalitzi aquestes iniciatives.

Notícies relacionades