
MyRobot és un projecte pioner amb la participació d'un grup d'investigadors de diverses comunitats (Catalunya, València, Extremadura i Castella i Lleó), coordinats per la Universitat Rovira i Virgili (URV). Les universitats de València, Badajoz i Valladolid també en formen part. Un centenar d'avis de vuit residències diferents, quatre de les quals catalanes, interactuaran en els pròxims mesos amb el robot de companyia Nuka. L'estudi tindrà impacte més enllà de Tarragona.
"Els robots de companyia estan poc estudiats com una eina social, d'interrelació i comunicació, i això és el que volem analitzar en aquest projecte", destaca la professora Blanca Deusdad. El lideratge de la URV té un context, no sorgeix per casualitat. Deusdad havia coordinat un projecte europeu sobre la digitalització i recreació de serveis de cura. "Vaig veure que la robòtica podia ser interessant, vaig treballar-ho per presentar projectes de recerca", destaca.
Ha tingut èxit i ha rebut el suport de les institucions públiques. El projecte, amb un pressupost global d'uns 90.000 euros, està finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i es du a terme amb la col·laboració del personal de les residències i també del Departament de Drets Socials i Inclusió. El Govern català ha mostrat interès en el projecte. S'ha buscat l'eficiència, amb un robot no excessivament car (6.000 euros la unitat) i que és molt autònom, sense complicacions, per no sobrecarregar els professionals dels diferents centres.
Un dels dubtes es si seguirà generant interès entre els usuaris amb el pas dels dies i les setmanes, després de l'element sorpresa i novetat del començament, amb la irrupció del robot de companyia a la residència. En una primera estada, la Nuka s'estarà 25 dies a la Conca de Barberà, però hi ha diferents residències que ja l'esperen en la seva gira: Tortosa (Baix Ebre), Sant Pere de Ribes (Garraf) i Riudoms (Baix Camp).
Després començarà una ruta per les altres comunitats espanyoles que participen al projecte: Extremadura, València i Valladolid. "Volem veure elements comparatius, els altres centres replicaran el que es faci a Montblanc", explica Deusdad. El projecte ha despertat l'interès d'altres centres. Si es pot ampliar l'estudi, es farà, però la limitació d'entrada és pressupostària.
"Volem veure la viabilitat d'aplicar la robòtica de companyia als centres, com un recurs més per als professionals, optimitzar els recursos. Si té una bona acollida, volem transmetre els resultats per la seva utilització a nivell públic", afegeix la professora de la URV.
Projecte multidisciplinari i interuniversitari
La UPC també s'ha implicat en el projecte, a través d'un tecnòleg, el professor Andreu Català. Al grup hi ha també el Fernando Vidal, professor ICREA, del departament d'Antropologia de la URV, i professionals d'educació de la tecnologia i sociologia. També és una suma d'universitats: Badajoz, Valladolid i València. I ha despertat a més interès internacional. En el congrés de robòtica internacional que es farà a Suècia el proper juny es presentarà el projecte, amb una publicació científica. Ja s'ha aprovat també una altra publicació prèvia sobre la utilització de la robòtica amb persones amb demència.
Els robots socials cada cop es fan servir més amb finalitats terapèutiques. El sector de les cures i de tractament de persones amb diferents nivells de dependència ofereix un ampli camp per córrer. Justament una de les dificultats és aconseguir interactuar amb les persones que tenen les capacitats de comunicació limitades per l'envelliment i la pèrdua de capacitats cognitives. És una de les barreres que han de mirar d'afrontar en el dia a dia els cuidadors de les residències, els terapeutes i també els familiars i l'entorn de la gent gran.
S'ha triat un robot de companyia senzill de fer anar i de mantenir. Cada un dels robots es carrega com si fos un portàtil o un mòbil. La Nuka es va inventar als anys 90 al Japó i des d'aleshores s'ha anat millorant gràcies a l'avenç de la tecnologia. El seu creador va ser el japonès Takanori Shibata. "En alguns països com els Estats Units o el Japó ja està considerat com un utensili mèdic perquè millora les sensacions d'angoixa i malestar en persones amb demència", destaca Deusdad.
"Hi ha robots molt interessants que poden estressar, aquest pot generar comunicació, emocions, benestar, i a partir d'aquí provocar també petits canvis, una mirada, uns somriure... En persones amb demència és important. No tenim grans pretensions, però tenim esperança".