Els alcaldes mouen fitxa: cal prorrogar el calendari del tancament nuclear

Ascó i Vandellòs i l’Hospitalet consideren que l’apagada general demostra que les centrals son necessàries per garantir l’estabilitat del mix energètic

La darrera reunió de l'òrgan de govern dels Fons de Transició Nuclear.
Dani Revenga / Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

El debat sobre l'ajornament del calendari previst per al tancament de les centrals nuclears -que fixa la primera meitat de la propera dècada per desconnectar els 3 reactors de la demarcació de Tarragona- no ha deixat d'estar obert en cap moment. L'endarreriment en el desplegament de les energies renovables ha generat molts dubtes sobre si aquestes dates es podrien complir, més entre bastidors que en els escenaris de la política. L'apagada general del 28 M ha fet aflorar l'espinosa qüestió i els alcaldes dels dos municipi nuclears de Tarragona no tenen cap dubte: les centrals nuclears són més necessàries que mai.

L'alcalde d'Ascó, Miquel Àngel Ribes, té clar que "no podem prescindir de les centrals nuclears per l'estabilitat que aporten al sistema". "No hi ha raons tècniques que ens obliguin a tancar-les, sense nuclears l'estabilitat l'haurien d'aportar altres modalitats que suposarien un pas enrere en el repte de la descarbonització", remarca Ribes. "El més sensat és que continuïn operant, sabent com sabem que ho faran de forma segura", subratlla l'alcalde del municipi de la Ribera d'Ebre, que té en el seu terme dos centrals nuclears.

Per la seva banda, Assumpció Castellví, alcaldessa de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, on hi ha la central de Vandellòs II, considera que "l'energia nuclear és la millor companya de viatge per a l'energia renovable, son perfectament compatibles perquè quan les renovables no poden donar resposta a la demanda per falta de sol o de vent, els reactors cobreixen aquesta necessitat". L'alcaldessa argumenta que "la producció nuclear no emet CO2 i per això la Unió Europea li va concedir l'etiqueta verda, atorgant-li un paper central durant la transició energètica".

Els alcaldes defensen que les plantes estan "preparades, perquè les inversions en manteniment no s'han aturat mai, i poden allargar la seva vida útil", en paraules d'Assumpció Castellví. Tots dos apel·len a l'experiència operativa acumulada, que garanteix la seguretat, i recorden que a altres països les centrals continuen funcionant més enllà de la seva teòrica data de caducitat. "Que França, Regne Unit, Japó o altres països n'estiguin fent de noves és molt simptomàtic", remarca Miquel Àngel Ribes.

El debat polític

Tots dos alcaldes es mostren favorables a que les energies renovables continuïn guanyant pes en el mix espanyol, però creuen que a partir de l'apagada el debat polític acollirà aquest debat en favor de la recuperació de protagonisme de l'energia nuclear. "Aquest incident forçarà que els diversos partits polítics moguin fitxa al voltant d'una qüestió que ha estat un secret a veus, un elefant a l'habitació", argumenta l'alcalde d'Ascó. "Qui més qui menys sabia que la transició energètica necessitaria recolzar-se uns anys més sobre les centrals nuclears", apunta l'alcaldessa de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant.

Sense perjudici que els Fons de Transició Nuclear continuïn finançant la diversificació econòmica del territori: "Els Fons no es toquen, perquè no estan vinculats a cap data, sinó a un objectiu, la dinamització econòmica, que ha de seguir sent una prioritat a les dues àrees", coincideixen a assenyalar l'alcaldessa de Vandellòs i l'Hospitalet i l'alcalde d'Ascó, tot just després de l'última reunió de l´òrgan que gestiona aquests recursos econòmics que han de finançar les polítiques de promoció econòmica als territoris que envolten les plantes d'Ascó i Vandellòs.

Notícies relacionades