Trànsit bonificat als camions per les nits per salvar l’AP-7

Un estudi de la URV busca solucions a la saturació de la infraestructura més crítica pel teixit productiu de la província de Tarragona

Esteve Giralt / Tarragona

Cal actuar i amb rapidesa en una AP-7 cada cop més congestionada, convertida massa cops en una ratera per a milers de conductors al pas per les comarques de Tarragona. L'alerta, llançada amb dades per la Universitat Rovira i Virgili (URV), demana amb urgència una millor gestió, molt més efectiva i preventiva, del pas dels vehicles pesats. Bonificar el pas dels camions per les nits i tornar a pagar per circular, dues possibles solucions apuntades pel catedràtic de la URV, Agustí Segarra.

L'estudi ha posat un dels focus en l'evolució del trànsit en funció de les hores i ha detectat que en les hores vall, durant les nits i matinades, l'AP-7 té molta més capacitat d'absorbir trànsit. En canvi, a les hores puntes, al matí i a la tarda, la congestió és total. "Hem d'aplicar incentius perquè els camions deixin d'anar a les hores punta, com ara. Si els camions que venen des de fora recorren l'AP-7 per la nit, no molesten. Podem aplicar també peatges per barrar el pas d'aquest camions que venen d'Almeria, si no perdrem l'autopista. Benvinguts els camions, però que vinguin per la nit", afegeix Segarra.

Tornar a l'AP-7 de pagament ajudaria a alleugerir la càrrega de vehicles, tot i que sigui molt impopular. "Accedir a una autopista de qualitat passa per pagar un peatge, però políticament no s'aplicarà", preveu Segarra.

L'estudi de la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial de la URV, en col·laboració amb les quatre cambres de comerç (Tarragona, Reus, Valls i Tortosa) reclama mesures urgents per resoldre la "situació crítica" d'una autopista "saturada i amb una sinistralitat creixent".

"S'està convertint en una autovia de tercer nivell. És una infraestructura molt crítica que està suportant un trànsit que ve de tota l'AP-7, de 1.300 quilòmetres. No és fàcil solucionar-ho, és un problema estructural. S'està intentant des del Servei Català de Trànsit (SCT) però sense massa resultats. Recull el 45% de les mercaderies que s'exporten per la Mediterrània, adverteix l'estudi. "Quasi el 40% de vehicles que entren a l'autopista per Ulldecona són camions, és una barbaritat", destaca el catedràtic de la URV.

El trànsit nocturn bonificat pels camions i els peatges no són les úniques mesures que plantegen des de la URV. La Càtedra proposa la construcció urgent de carrils addicionals en els trams més congestionats, amb la mirada posada sobretot a l'AP-7 sud, entre l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp) i Ulldecona (Montsià), quan l'autopista s'estreny i només té dos carrils per cada sentit de la circulació.

Tot i que ja està previst pel Ministeri de Transports la construcció del tercer carril en tot aquest tram sud, l'informe alerta que el ritme d'execució del projecte no és l'adequat i fa preveure que la solució s'allargarà massa en el temps, mentre va creixent la saturació de forma exponencial. "Quan l'AP-7 té dos carrils és una ratera, al tram sud. Quan hi ha un accident és ingovernable", alerten.

Hi ha altres mesures que caldria accelerar o reforçar, segons la URV, com la millora dels accessos a l'autopista, regular la velocitat en funció de les condicions viàries i meteorològiques i reduir-la fins als 60 km/h en els trams més congestionats. Es posa l'accent també en un dels maldecaps pel SCT i els actors implicats en la regulació del trànsit, la retirada dels vehicles de la via quan hi ha un accident. En aquest sentit es subratlla la importància d'agilitar la gestió dels accidents i la retirada de vehicles.

Els sistemes de velocitat variable, que ha començat a implementar el Servei Català de Trànsit (SCT), són també un recurs complementari per reduir els embussos. En concret, l'informe parla del tram entre Maçanet de la Selva (Selva) i el Vendrell (Baix Penedès).

La URV planteja la necessitat d'oferir informació en temps real als conductors sobre l'estat del trànsit. La intel·ligència artificial (IA) i la gestió de grans quantitats de dades són eines de futur que permetran millorar en aquesta direcció, oferint al conductor informació en cada moment. Uns recursos que també poden permetre als gestors de les vies de circulació (SCT) desviar el trànsit de forma preventiva abans que hi hagi les cues quilomètriques.

Notícies relacionades