Lideratge tecnològic en clau femenina

El Woman in Tech del Clúster TIC Catalunya Sud reforça la formació, l’acompanyament i les mentories per a les dones que s’endinsen al sector tecnològic

Alumnes del bootcamp Woman in Tech celebrat a Reus (FOTO: TICSud)..
Mònica Carrasco / Reus

El Clúster TIC Catalunya Sud desenvolupa un any més diferents accions formatives i de divulgació en el marc del programa Woman in Tech. Aquest 2025 es reforça l'àrea de formació i activitats per al talent jove, a més d'incorporar programes d'acompanyament empresarial i mentories personalitzades per dones. La iniciativa ha rebut el suport del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, en el marc de la subvenció destinada a reduir la bretxa de gènere en l'àmbit de les TIC a través del Programa RETECH.

Fer front a la bretxa digital de gènere, fer visible el talent femení del sector i consolidar la Catalunya Sud com a pol tecnològic amb una perspectiva inclusiva de gènere són els eixos centrals del projecte Woman in Tech impulsat pel Clúster TIC Catalunya Sud. Aquesta iniciativa respon a la necessitat clara de contribuir a revertir la baixa representació de dones al sector TIC i fomentar noves vocacions tecnològiques entre les joves trencant estereotips.

El programa Woman in Tech agruparà diferents activitats al llarg de 2025, la primera ha estat un webinar celebrat aquest mes de maig en el qual tres professionals d'empreses associades al TICSud han compartit la seva experiència i visió del paper de la dona al sector TIC. Pel mes de juliol hi ha previst un afterwork a Salou que reunirà a més d'un centenar de professionals d'empreses del sector tecnològic i digital. Una altra de les accions previstes per connectar el talent femení és la jornada Woman in Tech del mes de setembre, una sessió tècnica amb ponències i una taula rodona que giraran al voltant del futur del sector tecnològic des d'una perspectiva inclusiva i innovadora; reforçant el rol de la dona com a motor de canvi i innovació.

Una de les potes clau del projecte és la formació i retenció del talent tecnològic femení del futur. Amb aquesta visió estratègica es posen en marxa tallers i formacions específiques en tecnologies emergents, programes formatius per a professionals i directives d'empreses, i es reforça la col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili i centre de Formació Professional. A més, s'han activat iniciatives com hackatons, programes d'acompanyament empresarial i mentories personalitzades que permetin establir vincles sòlids entre el talent femení i les empreses TIC del territori. Pensant en les més joves, es becarà a fins a cinquanta nenes per afavorir la seva participació als campus tecnològics que el TICSud impulsa al llarg de l'any i que busquen obrir una porta d'entrada al sector inspirant a les futures generacions.

Les dones representen menys del 30% del talent tecnològic a Catalunya, una realitat que es veu accentuada a la Catalunya Sud, on moltes empreses pràcticament no arriben al 10% en quant a perfils tècnics i d'àmbits específics. El programa Woman in Tech busca precisament donar resposta a aquest dèficit estructural que limita l'accés de les dones a certes posicions laborals. Marina Borràs, event planner i project assistant del TICSud, "les accions del programa s'han dissenyat des d'una perspectiva intergeneracional i intersectorial, assegurant que en cada franja d'edat i sector productiu puguem oferir oportunitats de desenvolupament a les dones".

Segons Helena Mur, project manager del Clúster TIC Catalunya Sud aquestes accions "tindran un impacte territorial enfortint el sector TIC de la regió de la Catalunya Sud amb més diversitat i inclusió. A la vegada, contribuirem a potenciar la marca tecnològica de la regió com a hub de referència també en líders i referents TIC femenines. El projecte és un pas ferm cap a un futur on la tecnologia parli també amb veu de dona".

El programa Woman in Tech del TICSud es desenvolupa gràcies al suport del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, en el marc de la subvenció destinada a reduir la bretxa de gènere en l'àmbit de les TIC a través del Programa RETECH. La proposta ha rebut una de les màximes puntuacions i s'ha situat entre les quinze primeres posicions del centenar d'iniciatives participants.

Notícies relacionades