Manel Vallès substitueix Francesc Xavier Grau a la direcció de la Càtedra Universitat i Regió del Coneixement

Aquest projecte pretén potenciar el rol del coneixement en el model econòmic i social de les comarques tarragonines

Manel Vallès és professor del Departament d'Enginyeria Mecànica de l'ETSEQ.
Redacció / Tarragona

El professor del Departament d'Enginyeria Mecànica de l'ETSEQ Manel Vallès substitueix Francesc Xavier Grau al capdavant de la Càtedra Universitat i Regió del Coneixement, després que Grau fos nomenat Secretari d'Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya. La missió de la Càtedra és contribuir a l'organització d'un sistema de governança per a la regió Catalunya Sud, que permeti desenvolupar una estructura social i econòmica més basada en el coneixement.

Manel Vallès és doctor en Enginyeria Química per la URV i llicenciat en Química Industrial per la Universitat de Barcelona. Va iniciar la seva activitat laboral al sector petroquímic per incorporar-se l'any 1995 a la URV on exerceix com a Professor Titular d'Universitat de l'àrea de Màquines i Motors Tèrmics. Imparteix docència d'assignatures de l'àmbit de l'Enginyeria Tèrmica i desenvolupa la recerca  en el camp de l'Eficiència Energètica i les Energies Renovables. Actualment també és director del Departament d'Enginyeria Mecànica de la URV des del 2011. Ha estat director del Màster en Energia Eòlica Terrestre i Marina i del Diploma d'Especialització en Eficiència Energètica en Instal·lacions Industrials i Energètiques.

La Càtedra pretén configurar un espai de decisió estratègica de la Catalunya Sud, a partir de les experiències desenvolupades en els darrers anys, per compartir el coneixement i la participació d'empreses, associacions empresarials, sindicats majoritaris, entitats socials, junt amb l'Administració, la Universitat i institucions de recerca i innovació, i que permeti als responsables polítics la presa informada de decisions conjuntes a escala regional.

Per a Vallès, una de les prioritats d'aquest període és finalitzar la prospectiva Catalunya Sud 2040, que involucra a membres de l'administració pública, la recerca i l'acadèmia, la indústria i la ciutadania, i que busca establir una perspectiva regional compartida. "Els resultats serviran per assentar les bases del model de regió del coneixement, la seva governança i determinar les estratègies clau per al futur de la regió", explica Vallès.

La Càtedra treballa també en el desenvolupament d'un Sistema d'Informació Catalunya Sud que permetrà mesurar l'estat de la innovació i la recerca al territori i establir-ne la comparativa amb altres regions europees. Els resultats d'aquest projecte permetrà quantificar el nivell d'innovació de la regió per ajudar a la presa de decisions en matèria de planificació i desenvolupament de la regió.

Pel que fa a la recerca i transferència del coneixement, des de la Càtedra es realitzen estudis i anàlisis sobre regions similars, amb especial incidència en el paper de la governança i dels organismes supramunicipals en aquestes regions.

Notícies relacionades