Els alcaldes del Camp de Tarragona i el Govern treballaran braç a braç per traslladar les demandes ferroviàries a Madrid

Batlles, Generalitat i agents reclamen concreció i rapidesa per fer realitat el corredor mediterrani

Un instant de la reunió del secretari d'Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Isidre Gavín, amb els alcaldes del Camp de Tarragona. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Tarragona

Els alcaldes de Tarragona, Reus, Vila-seca, Salou i Cambrils compartiran agenda, a partir d'ara, amb el Govern per fer arribar les seves demandes sobre el mapa ferroviari al govern espanyol. Els batlles s'han reunit aquest divendres, 14 de desembre, amb el secretari d'Infraestructures, Isidre Gavín, que ha explicat que han definit el full de ruta, s'han refermat amb els acords presos la primavera passada i han acordat constituir dues comissions per actuar de forma conjunta.

El clam pel corredor mediterrani també s'ha fet sentir per part del Govern, però també d'agents com el Port de Tarragona o empreses, en un fòrum temàtic organitzat per la Cadena SER. En aquest escenari, Gavín ha insistit que ara "toca actuar" i executar els projectes que fa anys que estan pendents d'adjudicar o de ser construïts. D'altra banda, ha celebrat "l'arribada d'un nou govern espanyol", amb qui ha assegurat que "la capacitat de diàleg i empatia és superior".

Després de la trobada amb els alcaldes, Gavín ha explicat que es constituiran com a comissió de seguiment institucional i que se'n formarà una altra de tipus tècnics que se centrarà en fases executives, des de passatgers fins a mercaderies o la qüestió de l'estació intermodal de Reus. Tot plegat, per tenir una agenda compartida i presentar-la davant de Madrid per actuar de forma conjunta. "Enviarem l'acord al govern espanyol i demanarem hora per exposar conjuntament el projecte", ha garantit.

El secretari d’Infaestructures anuncia que es constituiran com a comissió de seguiment institucional

Gavín ha lamentat la "mala planificació" del corredor, i l'ha considerat un error, no només per radial, sinó també per establir com una prioritat els passatgers d'alta velocitat. Segons el secretari d'Infraestructures, el consens a Catalunya "és molt ampli" també des del món econòmic, i ha reclamat unitat per aconseguir que el corredor mediterrani sigui "una realitat efectiva". Per tot plegat, ha apuntat que cal redefinir planificacions, prioritzar i concretar en allò que ha de servir al territori.

Finalment, el secretari d'Infraestructures ha avisat que "toca picar pedra" i que encara queda "feina dura": "hi ha trams d'obra que estan pendents per fer i que comportaran greus afectacions del trànsit ferroviari de passatgers i mercaderies".

Pel que fa al president del Port, Josep Maria Cruset, ha qüestionat "on seria aquest territori si s'hagués pogut desenvolupar sense limitacions", amb l'A-27 en marxa i el corredor mediterrani. En aquest sentit, ha dit que hi ha qui es fixa en el cost d'implantar una infraestructura i no es pregunta "quin cost suportem per no tenir aquesta infraestructura". D'altra banda, ha dit que el territori necessita el corredor mediterrani per continuar sent competitius.

El president del Port remarca que el territori necessita el corredor mediterrani per continuar sent competitius

A la taula també hi ha intervingut el responsable del projecte de la terminal intermodal i director del site de BASF a Tarragona, Antoni Torà, qui ha recordat que l'empresa, juntament amb cinc companyies més, tenen pendent una inversió en la nova estació intermodal de 40 milions d'euros. "S'hauria d'haver acabat el 2017 i encara no s'ha començat", ha apuntat.

Una de les altres qüestions que s'ha posat damunt la taula en la jornada ha estat el TrenTram, que substituirà la línia de costa un cop es desmantelli l'actual, quan ja hagi entrat en funcionament el corredor mediterrani entre Vandellòs i Tarragona. Segons ha explicat el president de Ferrocarrils de la Generalitat, Ricard Font, aquest és un projecte "consensuat". Ha assegurat que la qüestió se centra a veure qui ha d'encarregar-se del desmantellament i del projecte ferroviari. Per tot plegat, en un any es podria tenir els criteris per desencallar l'adjudicació i la compra de trens, segons Font.

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, encarregat de cloure la jornada, ha celebrat que hi ha "un model" consensuat amb què aniran a parlar a Madrid amb "objectius compartits". "Fins ara no s'havia produït i això ha quedat superat", ha dit.

L'entrada en servei de la doble via entre Vandellòs i Tarragona ha de permetre millorar els serveis ferroviaris actuals i impulsar noves infraestructures que dotin el territori de millor connectivitat amb els principals pols d'activitat econòmica.

L’aeroport de Reus podrà assumir el paper d’infraestructura complementària respecte l'aeroport de Barcelona

L'acord territorial assolit el mes d'abril inclou la remodelació dels trens regionals, amb millors freqüències, més ràpides i millor cadenciades. També es crearà una nova línia R17 que connectarà l'estació de Salou/Port Aventura i Barcelona amb quatre freqüències al dia. Aquesta nova línia exigirà una actuació d'ampliació i millora de l'estació de Salou/Port Aventura. Les rodalies territorials es reforçaran.

La nova connexió Vila-seca - Perafort amb la línia d'alta velocitat i la futura Estació Intermodal permetran implementar nous serveis per arribar més ràpidament a Barcelona. Els trens regionals provinents de les Terres de l'Ebre i de Tarragona utilitzaran la línia d'alta velocitat. A més, aquesta estació haurà de ser la porta d'entrada a l'aeroport de Reus, ja que permetrà arribar a Barcelona amb un temps a l'entorn dels 40 minuts. D'aquesta manera la instal·lació aeroportuària podrà assumir el paper de complementària respecte l'aeroport de Barcelona, d'acord amb els estudis realitzats en el marc del Pla Estratègic de l'Aviació a Catalunya.

Els cinc ajuntaments i la Generalitat també estan d'acord en impulsar una nova connexió ferroviària al nord de Tarragona, que aprofiti l'alta velocitat i que permeti connectar aquest àmbit amb Barcelona en 40 minuts. Per assolir aquest objectiu caldrà construir un nou corredor de connexió entre la línia convencional i la línia d'alta velocitat al nord de la ciutat.

Adjudicat l'estudi sobre "l'efecte barrera" de l'actual via Tarragona-Vandellòs

Adif Alta Velocitat (Adif AV) ha adjudicat la redacció de l'estudi que avaluarà "l'efecte barrera" de l'actual tram de via entre Vandellòs i Tarragona, que quedarà en desús quan es posi en marxa la nova variant ferroviària. El contracte s'ha adjudicat per 138.657,92 euros a l'empresa Everis Ingeniería S.L.U. que l'ha de tenir enllestit en vuit mesos.

L'informe es farà basant-se en la declaració d'impacte ambiental, que determina que l'actual via es desmantelli quan funcioni la nova. També s'han de definir criteris per avaluar el potencial "efecte barrera" d'aquest tram i establir les mesures per minimitzar-lo. L'actual línia ferroviària té uns 30 quilòmetres i travessa els termes municipals de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Mont-roig del Camp, Cambrils, Vinyols i els Arcs i Salou.

Notícies relacionades