El Port de Tarragona debat la gestió intel·ligent dels ports

Experts de tot l'Estat es reuneixen a Tarragona a la jornada 'Smart Digital Port'

Els ports intel·ligents han estat focus de debat a la Jornada "Smart Digital Port". FOTO: CEDIDA.
Redacció / Tarragona

Unes setanta persones han assistit avui a la primera jornada estatal "Smart Digital Port" organitzada per la Fundació Tarragona Smart Mediterranean City amb la col·laboració del Port de Tarragona, Puertos del Estado i Repsol. La trobada, de caràcter professional, ha presentat diferents iniciatives que desenvolupen els ports des d'un punt de vista intel·ligent, ja sigui a nivell tecnològic, mediambiental o organitzatiu. La inauguració ha anat a càrrec de l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, el president de Puertos del Estado, José Llorca, i el president del Port de Tarragona, Josep Andreu.

Pel que fa als ponents, Miguel Ángel Pesquera, catedràtic titular de Transportes. E.T.S.i enginyer de Camins de la Universitat de Cantàbria, ha parlat sobre la necessitat dels ports d'evolucionar cap a smart digital ports, no només amb l'aplicació de les noves tecnologies, sinó també amb un canvi de governança, que ha de ser més col·laborativa i menys competitiva. La taula rodona posterior sobre Smart Port l'han protagonitzada Rubén Marín Gallego, director general de l'Autoritat Portuària d'Avilés, i Juan Diego Pérez Freire, director general de l'Autoritat Portuària d'A Coruña. La intervenció del primer ha versat sobre les aplicacions smart en ports de petites dimensions, com el que ell dirigeix, uns ports que estaven tecnològicament endarrerits fa pocs anys i que, gràcies a l'aposta per la vessant smart, han guanyat en competitivitat. La ponència de Pérez Freire ha tractat sobre la xarxa social interna del Port de A Coruña, amb un entorn únic per a tots els treballadors i amb un flux molt important d'informació sobre la institució i la seva activitat.

Ignacio Álvarez-Ossorio, director general de l'AP de Huelva, i Joan Basora, director de Desenvolupament Corporatiu i Sostenibilitat de l'Autoritat Portuària de Tarragona, han estat els ponents de la taula rodona sobre Green Port. El primer ha parlat sobre com la tecnologia ajuda a la gestió diària d'un port (el de Huelva) amb gran complexitat geogràfica, ja que es troba en un estuari de 15 quilòmetres de longitud, tot amb especial incidència en la cura del medi natural.

El Port de Tarragona explica les accions que porta a terme per convertir-se en “port intel·ligent”

Per la seva banda, Basora ha explicat les accions que s'han dut a terme a Tarragona per convertir el port en un smart port i ha focalitzat la seva ponència en quatre aspectes: el medi ambient, la innovació, la comunicació i, sobretot, el factor humà, la necessitat de sensibilitzar i conscienciar els treballadors.

Per acabar, Pablo Coto Millán, degà de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials i catedràtic d'Anàlisi Econòmic de la Universitat de Cantàbria, ha parlat de les tendències de futur en els ports, la transformació digital i la logística mundial. Ramón Ignacio García, director general de l'Autoritat Portuària de Tarragona, ha clausurat la jornada.

Francesc Sánchez, director general de l'Autoritat Portuària de València, i Catalina Grimalt, subdirectora general d'Organització i Recursos Interns de l'Autoritat Portuària de Barcelona, han parlat de la sincromodalitat i de la necessitat d'implementar decisions fent servir les tecnologies smart i de com això augmenta l'eficiència dels ports.

Notícies relacionades