La caiguda del dièsel i el nou impost de la Generalitat frenen el creixement de les matriculacions

El 2018 va ser el sisè any consecutiu d’increment de vendes a Tarragona, però el ritme es desaccelera, especialment entre els turismes

Tot i la desacceleració, els venedors creuen que el context de creixement continuarà. FOTO: CEDIDA.
Dani Revenga / Tarragona

La caiguda de vendes de vehicles dièsel per la seva criminalització ambiental -ha l'Estat el 2018 van caure un 20%- s'ha deixat sentir també a Tarragona. Les vendes van continuar creixent, però a un ritme inferior als darrers 5 anys, en els que el sector va remuntar la caiguda lliure en la que havia quedat amb la crisi. El nou impost de la Generalitat als vehicles contaminants, que es començarà a aplicar el 2019, també ha tingut efectes negatius: moltes empreses registren els seus vehicles fora de Catalunya per evitar-lo, i això perjudica el sector autòcton.

La venda de turismes a la demarcació de Tarragona va créixer un 0,75% el 2018. Una xifra que es llegeix en positiu (sobretot si tenim en compte els 7 anys de vaques primes amb descensos sostinguts que es van viure entre 2006 i 2012) però que preocupa, pels factors que la provoquen: la caiguda en picat dels vehicles dièsel i el nou impost de la Generalitat als vehicles contaminants, que provoca la fuga d'operacions a altres comunitats autònomes.

Els turismes van créixer un 0,75% el 2018, el més feble des que el 2013 el mercat va repuntar

En vehicles tot terreny, les xifres continuen sent molt bones, tot i que també hi ha desacceleració. Les vendes van incrementar-se en un 15,61%, una xifra inferior a la dels últims anys, però encara molt important. En tots dos casos, el 2019 ha començat amb xifres negatives el mes de gener: -6,78% en turismes i -21,66€ en tot-terrenys. Lluny queda l'any 2015, quan la recuperació de vendes va tocar sostre amb un +20% en turismes i un +40% en tot-terrenys en el que era el tercer any de xifres positives.

Els tot terreny segueixen acaparant el creixement, amb un +15,61% l'any passat

Emili Beltran, secretari general d'ASTAVE, la patronal del sector a Tarragona, explica que "són factors de pes que el sector intenta combatre: hem presentat un manifest en el cas del dièsel per defensar que la seva criminalització és injustificada a efectes mediambientals, i en el cas de l'impost de la Generalitat hem presentat al·legacions". El sector és conscient que estan en el punt de mira a nivell mediambiental, però creu que la solució passa "per continuar incentivant la renovació del parc automobilístic, un dels més envellits d'Europa". Això si, rebutgen els plans d'incentius governamentals com el Pive, que "distorsionava el mercat i provocava desajustos a les empreses, ja que les vendes es concentraven exageradament en els mesos en els que entrava en vigor".

El gener de 2019 tots dos segments han registrat importants caigudes en les matriculacions

Des d'ASTAVE també atribueixen la desacceleració a que "les dades macroeconòmiques també s'han modificat a la baixa en els últims mesos de 2018, i això sempre és un factor a tenir en comtpe" i "al descens de població de les comarques tarragonines", explica Emili Beltran. En tot cas, neguen un canvi d'hàbits en el consum que pugui fer retrocedir el rol del vehicle privat com a bé aspiracional. Beltran reconeix que "actualment els joves que fan 18 anys no pensen tant en tenir un cotxe com fa 20 anys, especialment a les grans ciutats, on el transport públic els soluciona la mobilitat, però quan comencen a treballar la cosa canvia, i el vehicle privat segueix sent la millor solució".

Des d'ASTAVE també tenen clar que "les xifres de vendes pre crisi no tornaran i tampoc eren recomanables, el sector va viure una bombolla i és millor un mercat dinàmic, però sostenible, com tenim actualment, encara que pugui tenir oscil·lacions".

Evolució de les vendes de turismes i tot terrenys a Tarragona (2004-2018)

Notícies relacionades