Tarragona, escollida com a representant espanyola a les rutes de turisme cinematogràfic MovieTravel

És un projecte europeu per donar visibilitat al turisme que atreu el Patrimoni Unesco i les "ciutats plató"

MovieTravel és un projecte finançat per la UE que aposta per un model de turisme cultural sostenible vinculat al Patrimoni UNESCO.
Redacció / Barcelona

Tarragona, i també el Festival Ibicine d'Eivissa, han estat les destinacions escollides pel consorci transnacional que gestiona les rutes de turisme cinematogràfic per Europa del projecte MovieTravel. Així, es beneficiaran d’una prova pilot que s'està implementant, tal com ha anunciat al saló B-Travel de Barcelona l'agència de comunicació Inmedia, que representa Espanya dins del consorci FAMOUS.

Tarragona i Eivissa han estat seleccionades d'entre una llista de candidates finalistes de tot Espanya -entre les quals es trobaven la Serra de Tramuntana a Mallorca i la ciutat de Toledo- pel que fa a les localitzacions, i el Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges i el MUCES (Muestra de Cine Europeo Ciudad de Segovia) en l'àmbit de les exhibicions cinematogràfiques. Totes les destinacions tenen en comú el fet de comptar amb patrimoni UNESCO a la vora, on s'han rodat pel·lícules o sèries de televisió de projecció internacional, que és l'objecte del projecte MovieTravel.

Tarragona ha estat escollida pel seu important llegat arqueològic i perquè els darrers anys s'ha convertit en un dels escenaris catalans més sol·licitats, on s'han rodat des de produccions de Guillermo del Toro a sèries d'èxit com la basada en La Catedral del Mar. La destinació encaixa amb els valors de sostenibilitat i de buscar un vincle emocional efectiu amb el turista que promociona MovieTravel.

Tarragona s'ha situat com a primera localitat catalana en nombre de produccions audiovisuals fora de l'àrea metropolitana de Barcelona

L'acte de presentació s'ha fet aquest divendres, 22 de març al saló de turisme B-Travel de Barcelona, i ha comptat amb la presència de Patrick Torrent, director executiu de l'Agència Catalana de Turisme; Marta Díaz, vicepresidenta segona del Consell Insular d'Eivissa; les regidores de Turisme de Tarragona i Santa Eulàlia del Riu, Inmaculada Rodríguez i Carme Ferrer, i la fundadora d'Ibicine, Helher Escribano, juntament amb la codirectora, Irene Torres. També ha comptat amb el suport de la Catalunya Film Commission i Tarragona Film Office, i amb la participació de Marta Serra, directora de B-Travel, el saló de turisme d'experiències dirigides al públic final, pioner a destacar el paper del turisme cinematogràfic.

Josep Maria Palau, el conseller delegat d'Inmedia Solutions, que ha participat en tot el procés, ha destacat que la incoporació de Tarragona a aquestes rutes "posa en valor el patrimoni arqueològic" de la ciutat i reconeix la seva vinculació amb la producció cinematogràfica i televisiva, deguda, en part a la "saturació" de Barcelona com a escenari, ha afegit.

Què és MovieTravel?

MovieTravel és la marca de Film Festivals and Movie Tourism at Unesco Sites (FAMOUS), un programa d'itineraris i experiències en llocs de la Unió Europea declarats Patrimoni de la Humanitat de la Unesco relacionats amb el món del cinema.

El que s'hi vol fer és crear una xarxa de destinacions que es beneficiaran d'una promoció internacional, a més d'una experiència pilot que permetrà explorar-les seguint una dinàmica de gamificació, on no faltarà la realitat augmentada i la possibilitat de visualitzar fragments de les escenes rodades en una localització mentre es visita. El projecte també preveu la creació dels FAMOUS Labs, wo​rkshops pràctics on experts internacionals explicaran casos d'èxit, bones pràctiques i eines de promoció als actors locals de l'àmbit turístic i cinematogràfic.

Formar part d'aquesta ruta impulsa l'estratègia de les aliances de Tarragona per aconseguir més promoció exterior

La selecció de Tarragona per formar part d'aquest projecte és especialment important per al patrimoni i la gestió turística, un dels eixos de la qual són els rodatges i el turisme cinematogràfic: una aposta estratègica, de la qual l'oficina d'atenció als rodatges del Patronat Municipal de Turisme, la Tarragona Film Office, és la punta de llança. En els darrers anys Tarragona s'ha situat com a primera localitat catalana en nombre de produccions audiovisuals fora de l'àrea metropolitana de Barcelona, segons el rànquing que confecciona la Catalunya Film Comission.

Formar part d'aquesta ruta impulsa també l'estratègia de les aliances de Tarragona, que forma part de recorreguts, grups i marques que donen oportunitats de promoció exterior, que en solitari no seria possible aconseguir. Es tracta de distintius i grups com el de Ciutats i Viles amb Caràcter de Catalunya, que atorga l'Agència Catalana de Turisme; del grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya; del grup de Ciudades AVE; dels itineraris Patrimoni Mundial de la Unió Europea que impulsen National Geographic, la Unió Europea i la Unesco; i ara, del FAMOUS, que també impulsa la Unió Europea i la Unesco.

Notícies relacionades