“Ens hem de creure més l’impacte econòmic que genera el sector nàutic”

Ramon Vallverdú, president del CN Cambrils, que organitza la 12a edició de la Fira Marítima entre el 3 i el 5 de maig

Ramon Vallverdú és president del CN Cambrils des de 2017.
Dani Revenga / Cambrils

Els propers 3, 4 i 5 de maig el Club Nàutic Cambrils tornarà a organitzar la Fira Marítima Costa Daurada, que enguany arriba a la seva dotzena edició, plenament posicionada com a gran aparador del sector a les nostres comarques i un referent a nivell català i estatal. S'espera que uns 15.000 visitants passegin al davant de les ofertes de més de 50 expositors i gaudeixin d'un ampli ventall d'activitats. Enguany, la fira posa el focus en la sostenibilitat i la cura del medi ambient, un dels valors que defensa el CN Cambrils. El seu president recorda que "són els nostres valors de sempre i els hem volgut subratllar".

La Fira té dos objectius: el comercial i el de socialitzar la nàutica. N'estan satisfets?

La Fira ha de ser una plataforma comercial rendible, si no, no tindria sentit. Les empreses que hi participen tornen, el que indica que aconseguim aquest primer objectiu. Pel que fa al segon, és cert: volem exhibir al nostre entorn totes les opcions que dóna la nàutica per animar a nous practicants, tot i que malauradament encara arrosseguem barreres d'entrada com una pressió impositiva massa elevada que no ens ajuden a trencar l'estereotip que la nàutica és una activitat de luxe, quan no hauria de ser així.

Hi ha antídot per accedir a la nàutica a costos assequibles per a rendes mitjanes?

Absolutament. Hi ha moltes modalitats per gaudir del mar. No cal ser propietaris d'un vaixell, perquè actualment hi ha moltes fórmules. Des del CN Cambrils volem ser líders també en això: hem d'atreure nous públics i hem de tenir la flexibilitat que ho faci possible. Per això també en aquesta fira preparem activitats per a tota mena de públics, amb l'objectiu que coneguin totes les opcions que dóna el mar.

El CN Cambrils està immers en un ambiciós projecte de remodelació. Quines actuacions inclou?

Fem una reforma molt important per afrontar les necessitats dels socis els propers 25 anys. Es millora la lamina d'aigua, amb una optimització i modernització dels pantalans. També quedarà delimitada una zona d'experiències, pensant en empreses que vulguin a venir a fer un tast. Hem de ser una plataforma de promoció dels esports nàutics i les empreses són un bon mercat. A més, ampliem la zona de l'escola de vela i dels casals d'estiu, en aquesta línia de promoció de la nàutica. A la seu del club, creem més espais socials. Sense oblidar el passeig, on també es fan millores de les que podran gaudir tots els ciutadans.

El projecte té un pressupost de 7,8 milions d'euros. Com s'ha finançat?

Íntegrament pels socis. La remodelació contempla una trentena de nous amarres, dels quals els socis se n'han quedat el 80%. La resta els reservem, per tenir capacitat d'acollida a navegants de fora.

Amb aquesta inversió i millora de les instal·lacions creixerà també l'impacte econòmic del club al territori?

És evident que sí. Un club més potent, més competitiu i amb més activitat, genera més beneficis. Aquest és un element que sovint no és té prou en compte. Ens hem de creure tots de veritat que el turisme nàutic té un gran impacte econòmic als territoris que l'acullen. És un turisme amb una gran capacitat de despesa i molt fidelitzat. Però a més dinamitza, perquè hi ha una demanda de serveis associada, i això crea llocs de treball. I deixa els seus efectes positius al comerç, la restauració, etc. Per tot plegat, repeteixo, penso que ens ho hem de creure més.

Tenint en compte aquest impacte econòmic, creu que el sector ocupa el lloc que mereix a l'hora de promocionar la Costa Daurada?

Jo penso que no. Les activitats nàutiques haurien de ser una pedra angular a l'hora de definir què tenim i ho hauríem d'explicar amb més intensitat. Un territori es ven per la suma d'elements, i el sector nàutic aporta una gran riquesa. Nosaltres invertim amb aquest objectiu, però se'ns ha de posar més a l'aparador.

Notícies relacionades