El sector de la logística representa el 13,8% del PIB català i dona feina directa a més de 120.000 persones

L'Observatori encarregat per Cimalsa identifica 258 start-ups relacionades amb el sector i 8 de nova creació a Tarragona

El pes de la logística incrementa a Tarragona i a tot Catalunya. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Tarragona

El sector de la logística representa el 13,8% del PIB a Catalunya i dona feina directa a més de 120.000 persones, segons es desprèn de la 14a edició de l'Observatori de la Logística elaborat per l'Institut Cerdà per encàrrec de Cimalsa.

El pes de la logística a Catalunya s'ha incrementat una dècima en relació a l'observatori de l'any passat i en termes quantitatius suposa un pes en el Valor Afegit Brut (VAT) de 27.000 milions d'euros, un 5,5% més. Segons el president de Cimalsa, Enric Ticó, aquestes xifres demostren que la logística és la "locomotora que tiba del nostre país". D'altra banda, Ticó ha advertit que només el 3% de la formació que es dona a Catalunya en l'àmbit de la logística té a veure amb els professionals que demanden les start-ups. Precisament, l'observatori ha identificat 258 start-ups del sector, davant la vuitantena de l'anterior estudi, que generen més de 3.500 llocs de treball altament qualificats, amb una mitjana de 15 treballadors cada una.

A les comarques de Tarragona s'han creat 8 start-ups relacionades amb el sector logístic

Ticó ha celebrat aquest creixement exponencial de la xifra d'empreses emergents i ha afirmat que és una prova de "tota la feina feta" pel Port de Barcelona, del Consorci de la Zona Franca i altres organismes públics i "sobretot" la iniciativa dels emprenedors. "Barcelona és la cinquena ciutat d'Europa amb més capital invertit en start-ups i això es comença a notar", ha ressaltat Ticó, que també ha subratllat que el creixement es produeix a la resta de Catalunya, a diferència d'anys anteriors. La majoria són a la demarcació de Barcelona, amb 243 (161 a la ciutat de Barcelona), mentre que a les comarques de Tarragona se n'han creat 8, a les de Girona 7 i a les de Lleida, 5.

Segons l'Observatori, que s'ha presentat aquest dimecres al Port de Barcelona coincidint amb el seu 150è aniversari, les empreses emergents són majoritàriament de l'àmbit de les plataformes de comerç electrònic (34%), seguit del software empresarial (7%) i d'altres com el big data, l'última milla, la mobilitat compartida i les smart cities, amb un 6% cada un.

Quant al nombre de tones mobilitzades pel sector logístic, durant el 2018 es van assolir els 425 milions, xifra que representa un increment del 5,5% respecte l'any anterior. El 74% del total es van transportar per carretera (+5,9%), mentre que el 24% (+4,6%) va ser per via marítima i el 2% per ferrocarril, el mateix pes que l'any anterior. La via aèria representa menys d'un 1% i va créixer un 10,8% entre 2017 i 2018. Tot i tenir un pes molt petit, l'estudi destaca com el tràfic aeri s'ha incrementat considerablement amb l'Amèrica Llatina i Carib (39,2%), l'Amèrica del Nord (11,6%) i l'Àsia i Pacífic (34%) per l'obertura de noves rutes intercontinentals des de l'Aeroport del Prat durant els últims anys, segons ha remarcat Ticó.

Per tant, doncs, la carretera continua sent el principal mitjà de transport, el què ha generat una certa recuperació de la xifra d'empreses d'aquest àmbit, amb 27.830. Tot i així, el president de Cimalsa, Enric Ticó, no es preveu una recuperació "fàcil" -en relació als anys anteriors a la crisi quan n'hi havia unes 35.000- ja que és un sector que ha canviat, concretament en el volum de les empreses i les concentracions. En aquest sentit, ha assenyalat que s'ha produït una certa "atomització" i que el nombre mitjà de treballadors per empresa és de només 2,4.

Pel que fa el destí de les mercaderies, 101,4 milions de tones van viatjar de Catalunya cap al món o viceversa, el 24% del total i un 4,6% més, mentre 192 va correspondre al tràfic intern (45% del total, un 10,8% més). La resta, 72,3 tones (un 17% del total, un 0,8% més) van viatjar o arribar procedents de la Península Ibèrica i 24,2 milions de tones van ser de tràfic de pas (6% del total i un 2,4% menys).

El valor econòmic de les exportacions supera els 71.000 milions d'euros

Una altra de les dades de l'observatori elaborat per l'Institut Cerdà és que el valor total de les exportacions es va enfilar fins als 71.649 milions d'euros i va marcar un màxim històric, principalment per l'exportació de vehicles i material de transport, maquinària i material elèctric i electrònic, entre d'altres.

Sobre la necessitat de més formació específica, l'Observatori indica que cal que s'impulsi per donar respostes a les futures necessitats del sector per tal de mantenir la tendència dels darrers anys. En aquest sentit, a Catalunya s'ofereixen 60 cursos, amb un 80% de titulacions d'alta qualificació, com per exemple 36 màsters universitaris, 8 postgraus, 5 graus universitaris, 2 graus superiors, 2 graus mitjans i 7 certificacions professionals. Pel que fa els àmbits, se centren majoritàriament en la direcció d'operacions (18), seguit de la cadena de subministrament (17) i les compres i comerç internacional (11).

Notícies relacionades