CCOO diu que la meitat dels ERTO de la indústria del Camp de Tarragona són fraudulents

El sindicat diu qu les empreses han decidit presentar directament aquests expedients en lloc d'intentar, primer de tot, flexibilitzar horaris

Una imatge de la indústria química de Tarragona. FOTO: ACN.
Redacció / Tarragona

La secretària general de CCOO a Tarragona, Mercè Puig, afirma que el fet que el departament de Treball tingui damunt la taula milers d'ERTO fa que no tingui capacitat per estudiar-los i resoldre'ls com caldria.

El sindicat Comissions Obreres calcula que la meitat dels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) que està presentant la indústria del Camp de Tarragona són fraudulents. La secretària general de CCOO a Tarragona, Mercè Puig, afirma que moltes empreses que impulsen ERTO han tingut una baixada en la producció a causa de la crisi del coronavirus, però que abans d'acollir-s'hi podrien flexibilitzar horaris dels treballadors o impulsar el teletreball, i no ho estan fent. En la seva opinió, això converteix els expedients en irregulars. Segons Puig, però, el "col·lapse" que hi ha al departament de Treball per l'allau de tramitacions impossibilita que es puguin estudiar i resoldre en el termini fixat de cinc dies. I si no hi ha resposta, "s'aproven per silenci administratiu".

Puig denuncia que hi ha companyies que "com que els hi ha baixat la producció, enlloc en lloc de negociar més flexibilitat horària o impulsar el teletreball, demanen els ERTO per la via forçosa quan no els hi toca". La representant sindical també alerta que l'aturada de les grans empreses també deixarà "penjades" les empreses auxiliars que els prestaven serveis o les proveïen.

Des de CCOO asseguren que el fet que el departament de Treball tingui damunt la taula milers d'ERTO fa que no tingui capacitat per estudiar-los i resoldre'ls com caldria. Això acaba provocant que l'administració no doni una resposta en el termini establert de cinc dies, per la qual cosa acaben prosperant per "silenci administratiu". Per Puig, la tasca dels sindicats és estar molt alerta amb els moviments que fan les companyies per, si es considera oportú, presentar al·legacions als expedients. Aquests recursos, però, tampoc es podran resoldre ara. "Quan passi tot ja veurem com acaba", respon per explicar la incertesa del moment.

Un ull posat al sector turístic

Per al secretari general de la UGT GT a Tarragona, Joan Llort, aquests ERTO el que intenten és "passar el mort" dels costos laborals a l'administració i en alguns casos, diu, ni tan sols hi ha negociació amb els treballadors. En aquesta línia, Puig alerta que hi ha moltes empreses que no tenen representació sindical, especialment al sector serveis, i que això fa que els empleats quedin indefensos.

A banda, tant CCOO com UGT alerten que al sector turístic s'estan demanant molts ERTO que no tenen en compte els treballadors fixos discontinus. Es tracta de persones que treballen entre Setmana Santa i la tardor, i que després van uns mesos a l'atur. Amb la situació actual, allotjaments i restaurants no poden obrir per l'inici de temporada, i això fa que els treballadors segueixin sense feina. "A la Costa Daurada són milers", avisa Puig. Això els deixa en una situació de precarietat, ja que la prestació d'atur és inferior al sou que cobrarien i, fins i tot, alguns esgotaran el subsidi. Des dels sindicats denuncien que "les empreses no els inclouen als ERTO perquè així s'estalvien pagar les cotitzacions laborals".

Notícies relacionades