Els productors de calçots perden el 25% de la collita

Donen per acabada la temporada i han deixat d'arrencar 5 milions de calçots per culpa de l'epidèmia de coronavirus

Un pagès collint calçots. FOTO: ACN.
Redacció / Valls

La temporada tenia unes previsions excel·lents però la crisi del coronavirus, que ha provocat el tancament de restaurants, ha afectat la demanda d’aquest producte.

La collita de calçots ha estat molt menys bona del que indicaven les previsions. L’epidèmia de coronavirus, amb el tancament dels restaurants, ha afectat el sector i els productors donen per acabada la temporada deixant 5 milions de calçots per arrencar, el 25% del total. "Estem parlant amb el Departament d'Agricultura per veure si podem aconseguir algun tipus d'ajut perquè tot això era el marge de benefici dels pagesos", diu Joan Linares, gerent de la cooperativa de Valls. Les previsions per aquesta temporada calculaven una collita de 18 milions de calçots.

Des de l’IGP Calçot de Valls es va fer promoció per intentar vendre aquests 5 milions de calçots, sens èxit. "Estem molt agraïts per la resposta de la gent i si en marxen deu, doncs deu que en marxaran; és poc, però s'ha fet molta promoció del calçot i això s'agraeix", remarca el president de la IGP Calçot de Valls, Francesc Xavier Amill. S'han difós receptes de la cuina del calçot de la mà de cuiners i restaurants, s'han sortejat visites guiades i s'han forjat aliances amb l'acompanyament indispensable: la salsa. 'Mà de morter', que elabora salsa de forma tradicional, s'ha prestat a oferir i distribuir calçots a través de la seva pàgina web, sense cost per als pagesos.

Alguns consumidors no han pogut trobar calçots en els establiments de proximitat. "Perquè el que marca molt són els grans mercats, com Mercabarna i el Mercat del Camp", diu Linares.

Notícies relacionades