Transport i logística viuen de forma desigual la paralització

Corretja de transmissió de l’economia i activitat essencial per fer front a l’emergència sanitària, els efectes al sector de la distribució van per barris

Un camió circulant per una de les carreteres de la demarcació. FOTO: XAVI JURIO.
Esteve Giralt / Tarragona

Pocs sectors com el transport estan vivint de forma tant dispar la crisi del Coronavirus. Una part dels transportistes, com els dedicats a l'enviament de paquets o a l'àmbit agroalimentari, ha mantingut l'activitat o fins i tot l'han incrementat. "És com si fos Nadal, és una bogeria", explica un dels responsables a Tarragona d'una de les empreses capdavanteres de la paqueteria exprés. L'increment del comerç electrònic de tota mena de productes, dels llibres de Sant Jordi a material d'oficina per poder teletreballar o articles per fer esport, expliquen el què està passant. Però per part important del sector, com el dedicat al transport de passatgers o als materials de construcció, s'ha produït un fos a negre. Pocs sectors com el transport estan vivint de forma tant dispar la crisi del Coronavirus. Una part dels transportistes, com els dedicats a l'enviament de paquets o a l'àmbit agroalimentari, ha mantingut l'activitat o fins i tot l'han incrementat. "És com si fos Nadal, és una bogeria", explica un dels responsables a Tarragona d'una de les empreses capdavanteres de la paqueteria exprés. L'increment del comerç electrònic de tota mena de productes, dels llibres de Sant Jordi a material d'oficina per poder teletreballar o articles per fer esport, expliquen el què està passant. Però per part important del sector, com el dedicat al transport de passatgers o als materials de construcció, s'ha produït un fos a negre.

"L'activitat global del sector no arriba al 60% d'abans de la crisi", explica José Luís Aymat (FEAT), secretari general de la Federació d'Empresaris de Transport de Tarragona. Un cop de gran abast per un sector que no s'ha aturat ni un sol dia tot i la declaració d'Estat d'Alarma perquè ha estat considerat des del primer moment com a essencial. La necessitat d'alimentar la població i també els animals ha empès amb força el sector agroalimentari.

Salvador Villalba està al capdavant d'una empresa dedicada a l'agroalimentació des de fa quaranta anys. La seva flota de camions ha seguit transportant matèries primeres per elaborar pinsos entre Tarragona, l'Aragó, Navarra i València. "Hem seguit treballant, els animals mengen tots els dies", explica Villalba. El futur però tampoc és clar. La caiguda del consum, afavorida per l'ensorrament del turisme, acabarà afectant també al sector agroalimentari. "Hi ha molta incertesa, a les granges no es fan inversions, ningú es vol exposar", afegeix.

La paqueteria té dues cares també molt diferents amb la crisi. La que es fa a partir de la demanda dels particulars s'ha disparat cap amunt, però en canvi la que depèn de l'enviament entre empreses de productes no voluminoses, que es fa també amb furgonetes, s'ha desplomat. Jose Manuel Cárabe, del sector de la paqueteria, és gerent de SEUR a Tarragona i l'Alt Penedès. No han parat de treballar i han vist com es disparaven els serveis de transport urgent de paquets per la demanda de l'ecommerce. "Ha augmentat molt la productivitat", destaca. La raó, els clients són a casa gairebé sempre, pel confinament, el que permet fer els lliuraments. La paqueteria és un termòmetre perfecte de la demanda a Tarragona. "S'ha disparat l'alimentació, els mobles d'oficina, pel teletreball, la tecnologia i l'esport", destaca Cárabe. Tot i els increments de la demanda, la paqueteria té una dificultat afegida pel sector. És un àmbit on la rendibilitat és molt baixa, especialment per l'enorme pressió que exerceixen les grans plataformes.

La caiguda de la construcció, que ha reduït globalment l'activitat d'obra pública a la demarcació vora el 80%, també ha suposat un cop molt fort pel transport. L'evolució del desconfinament i la represa de l'activitat econòmica marcarà també la reactivació del sector. "Som una cadena de valor, transport i logística depenem de l'economia productiva", destaca Aymat (FEAT).

El compromís d'un servei essencial

El transport i el compromís del sector ha permès amb plenes garanties el moviment de productes de primeríssima necessitat. No ha estat fàcil però fàcil pels transportistes moure's per les carreteres de la demarcació i del país, especialment durant les primeres setmanes, amb el tancament de serveis bàsics pels camioners. El sector ha estat dels primers en haver de protegir-se davant l'amenaça de contagi. El caos de les primeres setmanes va obligar a les empreses de transport a buscar-se la vida per trobar mascaretes i equips de protecció individual. El sector ha treballat per protegir els xofers quan arriben a destinació, per a mantenir-los a dins de les seves cabines.

El transport de passatgers, ensorrat

L'emergència sanitària ha paralitzat pràcticament del tot el transport de passatgers. "Pràcticament s'han quedat a zero de recaptació", constata José Luís Aymat (FEAT). Ni rutes regulars ni excursions. El sector del taxi també ha vist reduïda i molt la seva activitat. En una àrea d'influència com la de Tarragona, amb un pes enorme del turisme, el cop és encara més fort. "Suposa un daltabaix, és una catàstrofe", destaca Aymat. Entre les dificultats a afrontar a curt termini, les mesures que amb gairebé tota seguretat s'hauran de prendre a l'interior dels autobusos per garantir el distanciament social entre passatgers, amb la reducció de les capacitats d'aforament als busos. Amb menys places, els viatges seran menys rendibles.

Notícies relacionades